Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τροφοδοτείται από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων, που συμπιέζουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και των καταναλωτών, σύμφωνα με στοιχεία που προυσιάστηκαν σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, κατά τη συνάντηση των 26 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη εβδομάδα, σε ένα φιλανδικό χωριό στην Αρκτική, παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους περισσότερο σε σχέση με την αύξηση του κόστους, διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους τους.
Τι δείχνουν στοιχεία ισολογισμών
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα περιθώρια κέρδους, αλλά μόνο εκτιμήσεις με βάση τους ισολογισμούς των εταιρειών και τους εθνικούς λογαριασμούς.
Από ανάλυση των ισολογισμών 106 μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών αγαθών, προέκυψε ότι αυτές αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους στο 10,7% κατά μέσο όρο πέρυσι ή κατά 25% περισσότερο σε σχέση με το 2019, πριν ξεσπάσουν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Αντιθετα, οι μισθοί αυξήθηκαν πoλύ λιγότερο από τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Φεβρουάριο, με την ΕΚΤ να κάνει λόγο για μείωση 5% της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων το 2022.
Αντίστοιχα, εκτιμήσεις της ΕΚΤ με βάση εθνικολογιστικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι τα κέρδη και όχι οι μισθοί ή οι φόροι είχαν την μερίδα του λέοντος στις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη το 2021.
Διαφορετικό αφήγημα
Τα στοιχεία αυτά συνιστούν ένα κάπως διαφορετικό αφήγημα από αυτό των προηγουμένων μηνών, όταν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, περιλαμβανομένης της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, επισείουν τον κίνδυνο για τον πληθωρισμό από μεγάλες αυξήσεις των μισθών που θα οδηγούσαν σε ένα σπιράλ αυξήσεων των τιμών.
Για παράδειγμα, το θέμα των μισθών έχει αναφερθεί 14 φορές από τη Λαγκάρντ στις τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου της Λαγκάρντ, ενώ δεν έγινε από την ίδια καμία αναφορά στα εταιρικά κέρδη.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή επειδή τα συνδικάτα μπορεί να διεκδικήσουν υπερβολικές μισθολογικές αυξήσεις.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των κερδών έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού το τελευταίο εξάμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ απέτυχε να δικαιολογήσει την πολιτική της έναντι ενός πληθωρισμού κερδών.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ το θέμα των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων έχει τεθεί από την Λάελ Μπράιναρντ, την τέως αντιπρόεδρο της Fed και νυν επικεφαλής οικονομική σύμβουλο του προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς και από τους δημοκρατικούς γερουσιαστές, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς.
Αλλαγές στην πολιτική επιτοκίων;
Το νέο αφήγημα θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές και στην πολιτική της ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, στο βαθμό που τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους τείνουν να περιορίζονται μετά από κάποιο χρονικό σημείο, με τις επιχειρήσεις να φρενάρουν τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους για να αποφύγουν απώλειες μεριδίων της αγοράς.
Συνεπώς το αφήγημα αυτό θα μπορούσε να δώσει περισσότερα «πυρομαχικά» στα «περιστέρια» της ΕΚΤ που θέλουν να αποφύγουν σημαντικές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Σύμφωνα με έρευνες συγκυρίας του γερμανικού ινστιτούτου Ifo και τη ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις προβλέπουν πράγματι μικρότερες αυξήσεις τιμών καθώς οι προοπτικές για το κόστος και τη ζήτηση γίνονται λιγότερο ξεκάθαρες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι είναι πιθανό να συμπιεστούν τα περιθώρια κέρδους. «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες γνωρίζουν ότι αν αυξήσουν υπερβολικά τις τιμές, θα υποστούν απώλεια μεριδίου της αγοράς¨, σημείωσε.
Η επόμενη συζήτηση για τα επιτόκια θα γίνει στο Δ.Σ. της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!