Για «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στην επίτευξη συμφωνίας για την τροποποίηση του Πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας, που καθορίζει το εμπορικό καθεστώς της περιοχής μετά το Brexit, έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέληξε σε συμφωνία μετά τη συνάντηση του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κατόπιν παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου.
Οι όροι
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επαρχία.
Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.
Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε επίσης ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.
Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν εξηγώντας πως η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας».
Η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και θα δώσει στους βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν το Brexit.
Υψηλό διακύβευμα
H επίτευξη της συμφωνίας ήταν ψηλά στην ατζέντα του Ρίσι Σούνακ, δεδομένων των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πρακτική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Όμως, το πρόβλημα δεν ήταν να καταλήξει μόνο σε μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά και να «πουλήσει» τώρα τους νέους όρους στο ίδιο του το κόμμα, που θα πρέπει να επικυρώσει το νέο σύμφωνο στη Βουλή, δεδομένης της σκληρής γραμμής που τηρεί η υπερσυντηρητική πτέρυγα των Τόρις.
Αν πετύχει στο στοίχημα που έθεσε, θα εδραιώσει την αρχηγία του στο κόμμα. Αλλιώς θα είναι ένας ακόμη πρωθυπουργός των Τόρις που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανταρσία τμήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας, γεγονός που θα προκαλέσει αναπόφευκτα «τριγμούς» και στην… καρέκλα του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!