Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

G7: Με «βροχή» νέων κυρώσεων και μέτρων στήριξης της Ουκρανίας απαντά η Δύση στην επέτειο του πολέμου

Πηγή: AP

Στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή και τη θλιβερή πρώτη επέτειο από την εισβολή στην Ουκρανία θα εστιάσουν σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση τους οι ηγέτες της ομάδας του G7. Στη συζήτηση θα παρέμβει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες είχε προηγηθεί διαδικτυακή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών του G7, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας, η οποία είχε εστιάσει στην ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. Η virtual συνάντηση κατέληξε στην έγκριση επιπλέον βοήθειας ύψους 39 δισ. δολαρίων μόνο μέσα στη φετινή χρονιά, παράλληλα με τη στήριξη της Ομάδας στο νέο πακέτο δανειοδότησης που έχει στα «σκαριά» το ΔΝΤ για να βοηθήσει το Κίεβο και το οποίο εκτιμάται πως θα εγκριθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.  

Σχολιάζοντας την ατζέντα του σημερινού διαδικτυακού ραντεβού των ηγετών του G7, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, που ασκεί την προεδρία του γκρουπ, ξεκαθάρισε πως πρόθεση της ομάδας είναι να κρατήσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα και sτη διαχείριση του πολέμου, εξηγώντας πως όσο η Ρωσία αρνείται να μετακινηθεί από την άκαμπτη στάση της τόσο η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το Κίεβο.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος συμφώνησε πως οι ηγέτες του G7 θα φροντίσουν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα κρατά συνεχή την πίεση στην Ρωσία για όσο καιρό συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας.

Νέες κυρώσεις

Είχαν προηγηθεί, εξάλλου, οι αποφάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και από τη Βρετανία να προχωρήσουν σε νέες μονομερείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανόμενου ενός μπλόκου στις εξαγωγές, επιπλέον δασμούς σε πρώτες ύλες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο, αλλά και σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι σε τρίτες χώρες που εξακολουθούν να καλύπτουν και να στηρίζουν το Κρεμλίνο.

Το νέο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων θα στοχεύσει σε πάνω από 200 φορείς και πρόσωπα, τόσο από τη Ρωσία όσο και από χώρες που στηρίζουν τη Ρωσία, όπως η Κίνα προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς τη ρωσική οικονομία και να μειώσει την ικανότητα της ρωσικής μηχανής να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Ένα χρόνο μετά, οι θαρραλέοι υπερασπιστές της Ουκρανίας δεν έχουν ενδώσει και το ίδιο ισχύει για τη δική μας πρόθεση να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε για όσο χρειαστεί» σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Μέσα στη μέρα το Πεντάγωνο θα ανακοινώσει το δικό του πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία, ύψους 2 δισ. δολαρίων, που θα αφορά νέα οπλικά συστήματα, κυρίως αντιαεροπορικά και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Το Λονδίνο από την πλευρά του επέβαλε κυρώσεις προς ανώτατα στελέχη της ρωσικής πυρηνικής εταιρείας, της Rosatom, όπως επίσης ρωσικές αμυντικές εταιρίες και ρωσικές τράπεζες, ανάμεσα τους η MTS που μέχρι τώρα είχε αποφύγει τις κυρώσεις και μόλις πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα εδώ και δεκαετίες που έλαβε άδεια λειτουργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εντατικές προσπάθειες ώστε τα μέλη των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών να καταλήξουν στο περιεχόμενο του δέκατου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αν και το μέχρι τώρα αδιέξοδο στην επίτευξη συμφωνίας έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στις συνομιλίες. Το ευρωπαϊκό πακέτο θα δώσει έμφαση σε μπλόκο στις εξαγωγές ηλεκτρονικών συστημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

Στο τραπέζι και του G20

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και τα νέα μέτρα κατά της Ρωσίας θα βρεθούν και στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχουν στην Ινδία, σήμερα και αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ομάδας του G20. Σε δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι κάλεσε το G20 να υιοθετήσει με τη σειρά του τα νέα μέτρα που θα επικυρώσει το G7 προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα.  Ωστόσο, ο στόχος αυτός «σκοντάφτει» στις επιφυλάξεις της Ινδίας, που φιλοξενεί τη σύνοδο, η οποία έχει προσπαθήσει να κρατήσει πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο και θα ήθελε να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη.

Η Ινδία είναι από τις χώρες που έχει επωφεληθεί από την ανάγκη της Μόσχας να αναζητήσει εναλλακτικούς αγοραστές για τα ενεργειακά της προϊόντα, αυξάνοντας κάθετα τις εισαγωγές ρωσικού αργού και μάλιστα σε προνομιακές τιμές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ