Τo εμπάργκο και τα πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου που έχει επιβάλει η Δύση έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή να συνεχισθεί η ροή του στις αγορές αλλά με σημαντικά χαμηλότερα έσοδα για τη Μόσχα, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου, Τόριλ Μποσόνι.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού, που μεταφέρεται με πλοία, από τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ από την ίδια ημερομηνία ισχύει και το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για την πώληση του σε τρίτους αγοραστές. Το πλαφόν συμφώνησαν και εφαρμόζουν από κοινού η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία.
Επίσης, από τις 5 Φεβρουαρίου εφαρμόζεται το εμπάργκο της ΕΕ σε ρωσικά προϊόντα πετρελαίου καθώς και ένα πλαφόν 100 δολαρίων ανά βαρέλι για το ντίζελ.
Ανθεκτική η ρωσική παραγωγή και εξαγωγές
Μιλώντας στο CNBC, η Μποσόνι σημείωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές της Ρωσίας έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες καθώς η Μόσχα μπόρεσε να ανακατευθύνει σε ασιατικές αγορές μεγάλο μέρος της ποσότητας που κατευθυνόταν στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερα η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία αύξησαν τις αγορές τους, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη τον Ιανουάριο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΕΑ για την αγορά πετρελαίου. Κάποιες ποσότητες ρωσικού αργού συνεχίζουν να ρέουν μέσω αγωγών προς την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία καθώς έχουν εξαιρεθεί από το εμπάργκο.
Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η καθαρή παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε τον Ιανουάριο μόνο κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις εξαγωγές να φθάνουν συνολικά τα 8,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το πλαφόν ενίσχυσε τις εξαγωγές
Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι τα πλαφόν που επέβαλε η G7 μπορεί να ενισχύουν σε κάποιο βαθμό τις ρωσικές εξαγωγές καθώς η Μόσχα είναι αναγκασμένη να πουλά τον βασικό της τύπο αργού, το Urals, σε χαμηλότερη τιμή στις χώρες που συμμορφώνονται με το πλαφόν, κάτι που το καθιστά πιο ελκυστικές σε σχέση με άλλες πηγές αργού.
Παρά τις σημαντικές ρωσικές εξαγωγές, η Μποσόνι τόνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχαν οι κυρώσεις της Δύσης καθώς δεν είχαν σκοπό να τις μειώσουν.
Μεγάλη μείωση των εσόδων της Ρωσίας
«Το πλαφόν θεσπίστηκε για να επιτρέψει να συνεχισθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, αλλά με χαμηλότερα έσοδα για τη Μόσχα. Αν και η ρωσική παραγωγή πράγματι φθάνει στην αγορά, βλέπουμε ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μειωθεί πράγματι», σημείωσε.
«Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ήταν περίπου 13 δις. δολάρια, κατά 36% χαμηλότερα σε σχέση με πριν από ένα έτος… Τα δημοσιονομικά έσοδα της Μόσχας από τον πετρελαϊκό κλάδο είναι μειωμένα κατά 48% σε ετήσια βάση, επομένως με την έννοια αυτή μπορούμε να πούμε ότι το πλαφόν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε .
Με πληροφορίες από CNBC
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!