Η ρωσική οικονομία γλίτωσε τα χειρότερα την περσινή χρονιά, καθώς τα πιο δυσοίωνα προγνωστικά δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως σε βάθος χρόνου η ζημιά που θα αφήσει πίσω του ο πόλεμος και οι συνέπειες του θα είναι τεράστια, εκτροχιάζοντας τις φιλοδοξίες που είχε η χώρα να αναρριχηθεί ανάμεσα στις πέντε κυριότερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.
Αντί του στόχου αυτού, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει βαρύ οικονομικό τίμημα για τις επιλογές που έκανε με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 190 δισ. δολάρια μέχρι το 2026, σε σχέση με την τροχιά που είχε πριν την έναρξη του πολέμου. Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι αναλυτές του Bloomberg Economics επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που ισοδυναμεί με το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ολόκληρων κρατών, όπως η Ουγγαρία και το Κουβέιτ.
Παρατεταμένη ζημιά από τις κυρώσεις
Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων αναμένεται να είναι παρατεταμένος, ενώ η λίστα διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα η δυτική συμμαχία προσανατολίζεται σε νέο πακέτο κυρώσεων με αφορμή την πρώτη, «μαύρη» επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη του μηνός.
Η έναρξη της νέας χρονιάς έφερε, εξάλλου, τη δρομολόγηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο που θα στραφεί κατά του πυρήνα των εσόδων που κράτησαν πέρυσι ζωντανά τα ρωσικά ταμεία. Η πτώση των ενεργειακών εσόδων είναι ήδη αισθητή προκαλώντας πίεση στα δημοσιονομικά της χώρας, την ώρα που το κόστος του πολέμου σημαίνει πως οι δαπάνες παραμένουν σταθερά στα ύψη.
Βεβαίως, η Μόσχα κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και εμπορίου με αρκετές χώρες, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου. Υπολογίζεται πως χώρες που αναλογούν σε πάνω από το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ συνέχισαν να διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και απέφυγαν να καταδικάσουν τον πόλεμο και να πάρουν τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας. Όμως, παραμένει ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκαλεί η απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Δύση και τις αγορές της.
Η κεντρική τράπεζα
Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστηρίξει πως η υποχώρηση της ρωσικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,5% για την περσινή χρονιά, αλλά ότι θα ανακάμψει φέτος σημειώνοντας χαμηλή ανάπτυξη. Όμως, οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές διαφωνούν, βλέποντας την καθοδική τροχιά της ρωσικής οικονομίας να συνεχίζεται και φέτος. Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τη ρωσική οικονομία εκτιμώντας πως θα υποχωρήσει κατά 3,5% το 2022 και κατά άλλο 3% το 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!