Νέα
  • ΓΔ: 1486.83 +0.39%
  • Τζίρος: 78,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό πετρέλαιο: Ρεκόρ γεωτρήσεων 10ετίας παρά τις κυρώσεις της Δύσης

H Ρωσία έκανε το 2022 τις περισσότερες γεωτρήσεις για πετρέλαιο της τελευταίας 10ετίας παρά το μπαράζ κυρώσεων της Δύσης.

Tην περασμένη Παρασκευή, όταν η Μόσχα ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής αργού από τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλι την ημέρα, υπήρξαν επιφυλάξεις για το αν επρόκειτο πράγματι για μία εκούσια απόφασή της.

«Δεν ήταν εκούσια αλλά αναγκαστική», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη που έδωσε στο Κάιρο, προσθέτοντας: «Δεν μπορούν να διατηρήσουν τους όγκους παραγωγής, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην αναγκαία τεχνολογία».

Τα στοιχεία, ωστόσο, που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι ρωσικές εταιρείες προχώρησαν στις περισσότερες γεωτρήσεις εδώ και 10 χρόνια στα πετρελαϊκά κοιτάσματά τους, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διεθνείς κυρώσεις ή ότι η έξοδος μεγάλων δυτικών εταιρειών από τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία έπληξαν άμεσα τη δραστηριότητα άντλησης πετρελαίου.

Αυτό εξηγεί επίσης γιατί η ρωσική παραγωγή αργού ανέκαμψε στο β’ εξάμηνο του 2022 παρά τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές της.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Ρωσικά «αντίποινα» στο πλαφόν με μείωση της παραγωγής - Νέο άλμα στις τιμές

Ρωσία, πετρέλαιο

Αθικτη η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία

«Η βιομηχανία (πετρελαίου) σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να λειτουργεί όπως πριν», δήλωσε ο Βιτάλι Μίχαλτσουκ, επικεφαλής στο κέντρο ερευνών της Business Solutions and Technologies (BST), της πρώην ρωσικής θυγατρικής της Deloitte & Touche.

Μεγάλες δυτικές εταιρείες, όπως η BP, η Shell και η Exxon Mobil, εγκατέλειψαν τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν στη Ρωσία, ενώ η Ευρώπη επέβαλε συνολικούς περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών για τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.

Ωστόσο, πέρυσι έγιναν συνολικές γεωτρήσεις σε ένα βάθος 28.000 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο της τελευταίας 10ετίας, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

Ο συνολικός αριθμός των νέων κοιτασμάτων αυξήθηκε σχεδόν 7% σε πάνω από 7.800  με τις περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες να έχουν καλύτερες επιδόσεις από το 2021.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Η ρωσική πίεση, ο ρόλος του ΟΠΕΚ και η επιστροφή πάνω από τα 100 δολάρια

Οι παράγοντες που διατήρησαν υψηλή τη ρωσική παραγωγή

Αρκετοί παράγοντες βοήθησαν τη Ρωσία να διατηρήσει τη λειτουργία της πετρελαϊκής της βιομηχανίας. Πρώτον, οι κορυφαίοι διεθνείς πάροχοι είχαν μερίδιο μόνο 15% στο σύνολο του κλάδου πετρελαϊκών υπηρεσιών το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Vygon Consulting.

Δεύτερον, ορισμένοι από τους σημαντικότερους δυτικούς παρόχους, όπως η SLB και η Weatherford International, έμειναν στη Ρωσία και συνέχισαν τη δραστηριότητά τους με κάποιους περιορισμούς.

Τρίτον, οι δύο κολοσσοί παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών - Halliburton και Baker Hughes πούλησαν τις μονάδες που είχαν στη Ρωσία σε εγχώριες εταιρείες, κάτι που επέτρεψε να διατηρηθεί το προσωπικό και η τεχνογνωσία τους.

Το βασικό πρόβλημα για τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία είναι η απόκτηση δυτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τη BST. Ωστόσο, «τα προβλήματα αυτά λύνονται χάρη στις εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων σε φιλικές χώρες ή με την εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών στην Κίνα», σημείωσε ο Μίχαλτσουκ.

Στα 10,9 εκατ. βαρέλια η παραγωγή

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε από το χαμηλό των 10,05 εκατ. βαρελιών μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα 10,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο τέλος του 2022 και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τον Ιανουάριο.

Αν και ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις ήταν περιορισμένος, η ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει πρόβλημα περιορισμένης δυναμικότητας αποθήκευσης του αργού.

Αυτό έγινε φανερό αμέσως μετά την εισβολή, όταν η μείωση των αγοραστών από τη Δύση διόγκωσε τα αποθέματα αργού σε τέτοια έκταση που έγινε αναγκαία η μείωση της παραγωγής κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό που ισχύει από τις 5 Δεκεμβρίου προκάλεσε αντίστοιχα προβλήματα, με τη ρωσική παραγωγή να διατηρείται σταθερή δύο μήνες μετά.

Εξ άλλου, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος από το εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, περιλαμβανομένου του ντίζελ, που εφαρμόζεται από τις 5 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό του αργού που επεξεργάζονταν τα ρωσικά διυλιστήρια  το πρώτο 8ήμερο του Φεβρουαρίου ήταν περίπου 2% υψηλότερο από τα επίπεδα του Ιανουαρίου, στα 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ