Ανήσυχος για την επιμονή που δείχνουν οι πληθωριστικές πιέσεις εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, κατά την κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της βρετανικής βουλής.
Βέβαια, ο κ. Μπέιλι υποστήριξε πως έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές καθοδικές δυνάμεις που θα μειώσουν σημαντικά το δείκτη μέσα στη χρονιά, όμως επεσήμανε πως είναι υψηλό το ρίσκο που θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόβλεψη αυτή ή να υπάρξει αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η επίσημη πρόβλεψη της BoE είναι πως ο πληθωρισμός πιθανότατα θα πέσει κάτω από το 5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, και πάλι στα επίπεδα αυτά θα παραμείνει πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%,
Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές της επιτροπής «σφυροκόπησαν» τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας απαιτώντας εξηγήσεις για το γιατί η BoE επέτρεψε στον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου. Θυμίζουμε πως ο δείκτης ανέβηκε έως και στο 11,1%, που ήταν το υψηλότερο σημείο εδώ και 41 χρόνια, παρά τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Την περασμένη εβδομάδα, η BoE αύξησε τα επιτόκια για δέκατη συνεχή φορά, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους στο 4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.
Στην επιτροπή κατέθεσαν επίσης δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας και ο κορυφαίος οικονομολόγος της, Χιου Πιλ.
Αυστηρή προειδοποίηση για τους μισθούς
Στις καταθέσεις τους τα μέλη της τράπεζας στάθηκαν επίσης στον κίνδυνο που ελλοχεύει από τις αυξήσεις των μισθών, με τον Άντριου Μπέιλι να ζητά «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με τις απαιτήσεις που έχουν οι εργαζόμενοι.
Θυμίζουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κλοιό μαζικών κινητοποιήσεων, ήδη από την περσινή χρονιά, καθώς δεκάδες κλάδοι διοργανώνουν απεργίες ζητώντας αυξήσεις μισθών προκειμένου τα μέλη τους να ανταπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας.
Ο κ. Μπέιλι υπογράμμισε δε, την ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα σε σχέση με το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι μισθοί, με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα να έχουν αυξηθεί κατά 7,2% το τρίμηνο μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ για το ίδιο διάστημα στο Δημόσιο οι αυξήσεις ανήλθαν σε 3,3%.
Αναφορικά με τη μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας και τη δρομολόγηση της ποσοτικής σύσφιγξης (QT), ο Μπέιλι σχολίασε θετικά το γεγονός πως η απόσυρση των μέτρων δεν έχουν επιφέρει κάποια αναταραχή στην αγορά. Αν και παραδέχτηκε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς να μετρηθούν οι επιπτώσεις σε συνδυασμό και με την αύξηση των επιτοκίων.
Παρεταμένη επιβράδυνση
Πάντως, η οικονομία θα συνεχίσει να πιέζεται βιώνοντας μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ή αρνητικής ανάπτυξης, παραδέχτηκαν τα μέλη της BoE. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Χιου Πιλ, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι φέτος μηδενικοί.
Η Τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε επί τα βελτίω τις επίσημες εκτιμήσεις της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας εκτιμώντας πως η επιβράδυνση της θα είναι μικρότερη φέτος, κατά 0,5%. Αν και επεσήμανε πως η αναιμική δραστηριότητα και παραγωγή και ο αδυναμίες στην αγορά εργασίας θα συντηρηθούν για μεγάλο διάστημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!