Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέες εκτιμήσεις για τεράστιο κόστος στην οικονομία - Μέτρα στήριξης για τη λίρα

Τάσεις σταθεροποίησης έδειχναν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Τουρκία, αυτές τουλάχιστον που συνεχίζουν να λειτουργούν τρεις ημέρες μετά τους δύο φονικούς σεισμούς.

Η ανθρωπιστική καταστροφή, όμως, είναι φανερό ότι θα επιδεινωθεί από τις οικονομικές συνέπειες καθώς αναμένεται νέα εκτίναξη του πληθωρισμού και ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών από τον εγκέλαδο.

Αν και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παραμένει κλειστό έως τις 15 Φεβρουαρίου, μετά τις απώλειες 17% που είχε στην αρχή της εβδομάδας, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση ενός ταμείου που παρακολουθεί τουρκικά assets στην Ευρώπη (iShares MSCI Turkey UCITS ETF). Η τιμή του ανέκαμψε σήμερα ελαφρά (0,5%) μετά τις απώλειες 14% που σημείωσε τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Π. Πετράκης στην «Η»: Η Τουρκία μπαίνει σε περίοδο αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Η απόδοση στο νέο ομολογιακό δολάριο της Τουρκίας, το οποίο λήγει το 2033, υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 9,8%, αν και είναι υψηλότερη από την απόδοση που είχε στο κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή (9,61%).

Ασφυκτικός έλεγχος στην ισοτιμία της λίρας

Ο αντίκτυπος των σεισμών στη λίρα ήταν περιορισμένος έως τώρα, αλλά αυτό οφείλεται στον έλεγχό της από τις τουρκικές Αρχές, για να αντιμετωπισθεί μία περαιτέρω κατρακύλα της λόγω της μείωσης των επιτοκίων που ακολουθείται από την κεντρική τράπεζα. Γι’ αυτό, η λίρα κινείται μέσα σε ένα πολύ μικρό εύρος, κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό της (18,83 λίρες ανά δολάριο).

«Η λίρα δεν είναι το ακριβέστερο βαρόμετρο του κλίματος που υπάρχει στις αγορές έναντι της Τουρκίας, δεδομένου  ότι εξακολουθεί να στηρίζεται με έμμεσες παρεμβάσεις», δήλωσε αναλυτής της In Touch Capital Markets. «Η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να πιεσθεί ακόμη περισσότερο από τον Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια για να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση», πρόσθεσε.

Αντοχή δείχνουν και τα διεθνή ομόλογα μεγάλων τουρκικών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του και αποκτούν έσοδα σε ευρώ και δολάρια, σύμφωνα με στέλεχος της Bank of Singapore.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν λίγο πριν τις κάλπες

Το κόστος της ανασυγκρότησης

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον πρόβλημα θα είναι το κόστος της ανασυγκρότησης, με αναλυτές να προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των σεισμών στην τουρκική οικονομία, με ένα ΑΕΠ 819 δισ. δολαρίων, η οποία έχει μεγάλες ανισορροπίες λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει τη μείωση του πληθωρισμού με τη μείωση αντί με την αύξηση των επιτοκίων.

Η πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων μετά τους σεισμούς έδειξαν ακριβώς τους φόβους ότι το κόστος θα είναι μεγάλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα δημόσια οικονομικά της γειτονικής χώρας.

«Το κόστος της καταστροφής πλήττει την τουρκική οικονομία σε μία περίοδο που το κλίμα ήταν ήδη εύθραυστο», σημείωσε στέλεχος της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι «αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μίας νέας κατάρρευσης της αγοράς με δεδομένες τις υφιστάμενες αδυναμίες της τουρκικής λίρας και του εξωτερικού ισοζυγίου».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τεράστιο κτύπημα και στην οικονομία της - Στο 6% του ΑΕΠ το κόστος των σεισμών

Οι εξαγγελίες Ερντογάν

Ηδη έχουν γίνει φανερές οι πρώτες ενδείξεις αλλαγών στην οικονομική πολιτική, στην κατεύθυνση μαζικής αύξησης των δημόσιων δαπανών. Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ταχύτατη ανοικοδόμηση 10 επαρχιών που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, ενώ ανακοίνωσε και τη χορήγηση 10.000 λιρών (531 δολαρίων) σε κάθε πληγείσα οικογένεια.

Bloomberg: Στο 5,5% του ΑΕΠ το κόστος

Μετά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) , το οποίο εκτίμησε ότι οι ζημιές μπορεί να φθάσουν το 6% του τουρκικού ΑΕΠ, μία ανάλογη εκτίμηση κάνει το Bloomberg. «Κάνουμε μία πρώτη γενική εκτίμηση ότι οι δημόσιες δαπάνες για τους σεισμούς της Δευτέρας μπορεί να αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ», σημείωσε οικονομολόγος του, προσθέτοντας: «Το νούμερο μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αν υπάρξει, όπως είναι πιθανό, κάποιο πλαίσιο χορήγησης δανείων με κρατική εγγύηση».

Ο ρόλος των 10 επαρχιών 

Η εκτίμηση του ακριβούς αντίκτυπου των σεισμών περιπλέκεται από τον ρόλο της πληγείσας περιοχής στην τουρκική οικονομία. Αν  και η άμεση συμβολή των 10 επαρχιών στο τουρκικό ΑΕΠ είναι σχετικά μικρή, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την ευημερία της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Oxford Economics μόνο από την αποδιάρθρωση της βραχυπρόθεσμης δραστηριότητας στις 10 αυτές επαρχίες, το ΑΕΠ θα περιορισθεί κατά 0,3% έως 0,4%.

Οι ζημιές στις αγροτικές περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων και άνοδο του πληθωρισμού σε μία χώρα που οι τιμές αυξάνονταν τον Ιανουάριο με ετήσιο ρυθμό λίγο κάτω από το 60%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ