Η τάση υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων καταγράφεται και στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης στα κράτη μέλη του επιβραδύνθηκε το Δεκέμβριο στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πάνω από έξι μήνες. Με την ανακοίνωση αυτή συνοδεύεται η εκτίμηση πως οι τιμές «έπιασαν» ταβάνι στις περισσότερες οικονομίες και θα μπουν πλέον σε μια καθοδική τροχιά, προσφέροντας μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και στις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, ο τιμάριθμος στα κράτη μέλη του υποχώρησε στο 9,4% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας έτσι σημαντική πτώση από το «ταβάνι» του 10,8% που άγγιξε τον Οκτώβριο. Στα επίπεδα αυτά διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.
Μεταξύ των κρατών μελών του οργανισμού, ο πληθωρισμός υποχώρησε στις 25 από τις 38 χώρες, με τη Γερμανία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση. Σε 15 χώρες, ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε σε διψήφιο νούμερο, με την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Τουρκία να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά, πάνω από το 20%.
Κομβικός παράγοντας ήταν βεβαίως η «βουτιά» στις ενεργειακές τιμές, με τον πληθωρισμό ενέργειας να πέφτει από το 23,8% το Νοέμβριο στο 18,4% το Δεκέμβριο, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Πάντως, ο πληθωρισμός αναλογικά με τα προηγούμενα χρόνια παραμένει σαφώς σε υψηλά επίπεδα, με τον υψηλότερο μέσο όρο από το 1988 και έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!