Την εκτίμηση των δυτικών αναλυτών πως οι κυρώσεις της Δύσης με επίκεντρο τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς πιέζοντας το Κρεμλίνο απέδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του προϋπολογισμού σημείωσε σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο, καθώς τα ενεργειακά έσοδα κατέρρευσαν σχεδόν στο μισό.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν δραστικά κατά 35% σε ετήσια βάση πέφτοντας στα 1,36 τρισ. ρούβλια τον Ιανουάριο από τα 2,1 τρισ. ρούβλια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα οι δαπάνες του προϋπολογισμού λόγω κυρίως του πολέμου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 59%, από τα 1,96 τρισ. σε 3,12 τρισ. ρούβλια.
Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για την υπό εξέταση περίοδο ξεπέρασε τα 1,7 τρισ. ρούβλια, έναντι πλεονάσματος 125 δισ. ρουβλιών ένα χρόνο νωρίτερα.
Καθίζηση στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανήλθαν σε 426 δισ. ρούβλια την περίοδο αναφοράς και μειώθηκαν κατά 46,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Το υπουργείο απέδωσε τη μείωση στην "πτώση των τιμών του πετρελαίου Ουραλίων (ήτοι του ρωσικού πετρελαίου) και στη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου".
Τα έσοδα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν σε 931 δισ. ρούβλια τον Ιανουάριο του 2023, έχοντας μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, "κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων από τον εγχώριο ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος".
Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η προσωρινή εκτίμηση είναι "σύμφωνη με τη δυναμική που προβλέπει ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2023".
Τον Δεκέμβριο, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν ακόμη υψηλότερο, φθάνοντας το ρεκόρ των 3,8 τρισ. ρουβλίων. Αυτό οφειλόταν στην πτώση των τιμών του ρωσικού αργού πετρελαίου Ουραλίων, στη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στην αύξηση των δαπανών - ήταν τρεις φορές υψηλότερες από τον προηγούμενο μήνα.
Για το σύνολο του περασμένου έτους, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 3,3 τρισ. (2,3% του ΑΕΠ), το οποίο είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερο από το προγραμματισμένο τον Σεπτέμβριο. Το έλλειμμα αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού ήταν κατά 2,2 τρισ. υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
Στις 5 Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μαζί το πλαφόν στις τιμές. Επειδή οι αγοραστές του ρωσικού αργού πρέπει τώρα να αναζητηθούν στην Ασία, η έκπτωση του ρωσικού πετρελαίου έναντι του Brent της Βόρειας Θάλασσας έχει υπερβεί το 40%.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!