Το τέλος της νορβηγικής ουδετερότητας και την αύξηση της στήριξης της χώρας προς την Ουκρανία ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή τους κορυφαίοι παράγοντες της ντόπιας κοινωνίας, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, ακτιβιστές, επιστήμονες, ακόμη και βετεράνοι πολιτικοί.
Βασικό επιχείρημα τους, ότι η νορβηγική οικονομία έχει επωφεληθεί σημαντικά από τον πόλεμο, καθώς τα έσοδα της από τον ενεργειακό κλάδο εκτοξεύτηκαν στα ύψη, οπότε οφείλει να ανταποδώσει βοηθώντας περισσότερο το Κίεβο.
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα VG, με τους υπογράφοντες να επισημαίνουν ότι η Νορβηγία «ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη» που αποκόμισε κέρδη από τον πόλεμο.
Κέρδη ρεκόρ από τα ορυκτά καύσιμα
Πραγματικά, η πλούσια σε ορυκτό πλούτο χώρα εξελίχτηκε σε σανίδα σωτηρίας για την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ένα διάστημα ενεργειακής ανασφάλειας, καθώς οι ροές από τη Ρωσία μειώθηκαν δραστικά ή και σταμάτησαν. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες, η Νορβηγία κατάφερε να αντικαταστήσει τη Ρωσία, ως ο νούμερο ένα προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, όπως αντιστοίχως οι ΗΠΑ έγιναν ο κορυφαίος προμηθευτής LNG.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς μεγιστοποίησε και τα ενεργειακά έσοδα της χώρας, που «έπιασαν» κυριολεκτικά επίπεδα ρεκόρ, τόσο λόγω της αύξησης των εξαγωγών όσο και της ενίσχυσης των τιμών.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, καθώς το τοπίο δεν φαίνεται να αλλάζει. Όπως επισημαίνεται και στην επιστολή, η χώρα αναμένει μια επιπλέον εισροή ύψους 180(!) δισ. ευρώ από τα έσοδα πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2022 και το 2023. Την ίδια ώρα, το νορβηγικό κράτος έχει συνεισφέρει στα διεθνή πακέτα στήριξης της Ουκρανίας μόλις 1,27 δισ. ευρώ.
Να προσφέρει περισσότερα...
«Η Νορβηγία έχει τα περιθώρια να συνεισφέρει περισσότερο στην Ουκρανία, από όσα προσφέρει. Πολύ περισσότερα» επισημαίνουν οι υπογράφοντες της επιστολής, εξηγώντας πως η βοήθεια που προσφέρει τώρα η χώρα δεν είναι σε καμία περίπτωση αναλογική με τις δυνατότητες της και πως απαιτείται να προσφερθεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική όσο και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ορθώσει το ανάστημα της απέναντι σε μια ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη και να περιορίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή».
Ο πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στόρε σχολιάζοντας την επιστολή απέρριψε τους ισχυρισμούς πως η Νορβηγία έχει επωφεληθεί από τον πόλεμο. Μάλιστα υποστήριξε πως η αύξηση των ενεργειακών τιμών που οδήγησε σε κάθετη άνοδο των τιμών του ρεύματος έπληξε και τα νοικοκυριά της χώρας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!