Επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις απέστειλαν επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας τον για τις συνέπειες από έναν πόλεμο επιδοτήσεων μεταξύ της Ένωσης και των ΗΠΑ. H επιστολή εστάλη στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των τελικών προτάσεων της Κομισιόν, την Τετάρτη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει οι αμερικανικές πράσινες επιδοτήσεις.
Την ύπαρξη της επιστολής ανέφερε πρώτο το γερμανικό «Der Spiegel», αλλά επιβεβαίωσε νωρίτερα και το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας.
Φόβοι για έναν νέο εμπορικό πόλεμο
Την επιστολή υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Σε αυτή επισημαίνεται πως η δρομολόγηση υπερβολικών μέτρων χρηματοοικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και μια επικίνδυνη «αναμέτρηση για τις επιδοτήσεις».
Στο θέμα ειδικά αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ο οποίος με ανάρτηση του στο Twitter υποστήριξε πως θα ήταν λάθος από την πλευρά της Ευρώπης να κλιμακώσει το θέμα σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η εισαγωγή ανταποδοτικών προστατευτικών μέτρων θα μπορούσε να απειλήσει την δημοσιονομική σταθερότητα των κρατών της ΕΕ και να διαταράξει την εσωτερική αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με την αμερικανική πλευρά ώστε να διατηρηθεί ένα δίκαιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Οι επιπτώσεις του πακέτου Μπάιντεν
Θυμίζουμε πως το πρόβλημα έχει προκύψει με αφορμή το πράσινο πακέτο Μπάιντεν, ύψους 369 δισ. δολαρίων, που η ΕΕ ανησύχησε πως μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να προσελκύσει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως και σημαντικές πράσινες επενδύσεις από την ευρωπαϊκή προς την αμερικανική αγορά. Ειδικά δε, σε ένα διάστημα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τις συνέπειες του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.
Για να ανταγωνιστεί τα κίνητρα του αμερικανικού πακέτου του Inflation Reduction Act, η Κομισιόν έθεσε επί τάπητος την προσωρινή αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν τις επιδοτήσεις, στοχεύοντας σε χαλάρωση τους κυρίως για πράσινες επενδύσεις και project, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μάλιστα, έχει συζητηθεί και η δημιουργία ενός νέου ειδικού Ταμείου, στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Χώρες με ισχυρή βιομηχανία, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θίγονται περισσότερο από το αμερικανικό πακέτο πιέζουν έντονα για τη δρομολόγηση των μέτρων. Ωστόσο χώρες με πιο αυστηρή δημοσιονομική παράδοση ανησυχούν για τα νέα μέτρα χαλάρωσης, παρά το γεγονός ότι έχει επισημανθεί από την Κομισιόν ότι θα είναι προσωρινής διάρκειας.
Μετά από διαβουλεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, τις επίσημες προτάσεις της, οι οποίες θα συζητηθούν στο επικείμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!