H παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί φέτος σε χαμηλά, με βάση τα ιστορικά δεδομένα, επίπεδα, αλλά οι προοπτικές της είναι καλύτερες σε σχέση με τον Οκτώβριο, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα στη Σιγκαπούρη.
Το Ταμείο εκτιμά ότι το 2023 μπορεί να είναι έτος καμπής, με την ανάπτυξη να πιάνει πάτο και τον πληθωρισμό να μειώνεται.
Προχώρησε, μάλιστα, σε μία ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 2,9% από 2,7% που ανέμενε τον Οκτώβριο και έναντι εκτιμώμενου ρυθμού 3,4% για το 2022.
Για το 2024 αναμένει ότι θα σημειωθεί μία μικρή ανάκαμψη στο 3,1% έναντι 3,2% που ανέμενε τον Οκτώβριο.
Απρόσμενα ανθεκτική η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο
Σημειώνει ότι η ανάπτυξη αποδείχθηκε απρόσμενα ανθεκτική στο τρίτο τρίμηνο του 2022, με τις αγορές εργασίας να είναι ισχυρές, την κατανάλωση των νοικοκυριών εύρωστη και την Ευρώπη να προσαρμόζεται καλύτερα από το αναμενόμενο στην ενεργειακή κρίση.
Ανοδική αναθεώρηση για Ευρωζώνη και ΗΠΑ
Ανοδικά αναθεώρησε και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στο 0,7% από 0,5% που τον εκτιμούσε με την περασμένη έκθεση. Αντίστοιχα, όμως, ψαλίδισε την πρόβλεψη για το 2024 στο 1,6% έναντι 1,8%.
Προβλέπει, μάλιστα, ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες της θα γλιτώσουν την ύφεση και θα καταγράψουν από μηδενική ανάπτυξη (Ιταλία) έως χαμηλούς ρυθμούς (0,2% η Γερμανία, 0,4% η Γαλλία και 0,8% η Ισπανία).
Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 1,4% φέτος και 1% το 2024.
Μοχλοί της παγκόσμιας ανάπτυξης Κίνα και Ινδία
Παράλληλα, θεωρεί ότι η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα θα οδηγήσει σε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της στο 5,2% φέτος και στο 4,5% το 2024 έναντι 3% το 2022. Η Κίνα μαζί με την Ινδία θα συμβάλουν στο 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, εκτιμά το ΔΝΤ.
Εντύπωση προκαλεί ότι το πλήγμα στη ρωσική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με το Ταμείο να εκτιμά μία μείωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 2,2% πέρυσι και να προβλέπει μία αύξησή του φέτος κατά 0,3% και το επόμενο έτος κατά 2,1%.
Ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί
Για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι σημειώθηκε βελτίωση, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις περισσότερες χώρες αν και ο πυρήνας του, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, δεν έχει φθάσει ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο σε πολλές χώρες.
Σημειώνει ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων άρχισαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά προειδοποιεί ότι «η μάχη κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» και ότι το 2024 ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδα στο 80% των χωρών.
Για τον λόγο αυτό καλεί τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και στις περιπτώσεις που οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγάλες να αυξήσουν τα επιτόκια σε επίπεδο που θα περιορίζουν την ανάπτυξη και να τα διατηρήσουν στα επίπεδα αυτά έως ότου ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι σε ξεκάθαρα πτωτική τροχιά. «Αν υπάρξει χαλάρωση (της νομισματικής πολιτικής) πολύ νωρίς, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν όλα τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί», τονίζει το Ταμείο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!