Καθησυχαστικός ως προς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ εμφανίστηκε ο Φάμπιο Πανέτα κατά τη σημερινή ενημέρωση του προς την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι επικεφαλής της task force που ηγείται της έρευνας για το θέμα, ξεκαθάρισε πως το ψηφιακό ευρώ θα είναι διαθέσιμο σε όλους και μάλιστα δωρεάν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ΕΚΤ θα έχει πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία χρηστών, όπως ανησυχούν παράγοντες της αγοράς, ή πως θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στις εμπορικές τράπεζες.
Δημόσιο αγαθό
«Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα δημόσιο αγαθό. Οπότε έχει λογική πως οι βασικές του υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν, χωρίς να υπάρχουν χρεώσεις, όπως γίνεται με τα μετρητά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδια για τη διαμόρφωση ενός ψηφιακού νομίσματος και θέλει να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ότι το νέο νόμισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και πως η κεντρική τράπεζα θα είχε έτσι πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία των χρηστών.
Οι τράπεζες ειδικά ανησυχούν πως η δρομολόγηση ενός ψηφιακού ευρώ θα καθιστούσε κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ίδιες περιττές, με αποτέλεσμα να χάσουν πελάτες και κέρδη.
Περιορισμένου σκοπού
Ο κ. Πανέτα διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να τηρούν λογαριασμούς και να μπορούν να κάνουν τακτικές συναλλαγές και πληρωμές, όπως για παράδειγμα η πληρωμή του ενοικίου τους, λειτουργώντας έτσι ανταγωνιστικά προς τις εμπορικές τράπεζες.
Οι εμπορικές τράπεζες θα μπορούσαν να ενσωματώσουν το ψηφιακό ευρώ στις πλατφόρμες τους. Επίσης η ίδια η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει ένα δικό της app, το οποίο θα λειτουργεί σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά θα περιλαμβάνει μόνο βασικές λειτουργίες πληρωμών.
Πάντως, ξεκάθαρη πρόθεση της ΕΚΤ είναι «να μην θέσει προϋποθέσεις στο πως, στο πότε και σε ποιους θα μπορούν να γίνουν πληρωμές με ψηφιακό ευρώ» επεσήμανε ο κ. Πανέτα.
Η πρόθεση της ΕΚΤ να μην έχει πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία χρηστών δεν είναι εύκολο πρακτικά, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ζητήματα φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διακίνησης κονδυλίων από τρομοκρατικές ομάδες. Ο κ. Πανέτα εξήγησε προς τους ευρωβουλευτές πως αναζητείται ακόμη η φόρμουλα ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!