Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις και η ευρύτερη απομόνωση της Μόσχας από τη δυτική κοινότητα έφερε τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις προ δύσκολων αποφάσεων που είχαν να κάνουν με τη δραστηριοποίηση τους στη ρωσική αγορά. Πραγματικά, χιλιάδες εταιρείες επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στη μεγάλη αγορά της χώρας, είτε επειδή δεν μπορούσαν πρακτικά να λειτουργήσουν λόγω των κυρώσεων είτε για επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να δείξουν ότι εναντιώνονται στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου. Όμως κάποιες επέλεξαν να παραμείνουν ή μόνο να περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Και αυτές δεν είναι ούτε λίγες ούτε ασήμαντες.
Το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Yale και πιο συγκεκριμένα το ινστιτούτο CELI (Yale Chief Executive Leadership Institute) ξεκίνησε από πέρυσι μια μεγάλη έρευνα βάσει της οποίας παρακολουθεί στενά μια σειρά από πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να εξετάσει το βαθμό παρουσίας τους στη ρωσική αγορά.
Στη νέα αναθεωρημένη λίστα του, που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, κατονόμασε πάνω από 550 πολυεθνικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές, οι οποίες συνεχίζουν να κάνουν… δουλειές στη Ρωσία σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, επιμένοντας να αγνοούν τις κυρώσεις και τη διεθνή κατακραυγή.
Ποιες δουλεύουν κανονικά ή με... αστερίσκους
Η έκθεση χωρίζει τις πάνω από 1.200 διεθνείς εταιρείες που βάζει στο μικροσκόπιο σε πέντε βασικές κατηγορίες (εδώ μπορείτε να δείτε την αναθεωρημένη λίστα):
Η πρώτη κατηγορία της λίστας, υπό τον τίτλο «Digging in», αφορά επιχειρήσεις που συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Στην κατηγορία εντάσσονται 223 εταιρείες.
Ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες ξεχωρίζουν καταρχάς ονόματα από χώρες που έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαλαρή έως φιλική σχέση με τη Ρωσία, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία. Επομένως λογικό και επόμενο είναι να περιλαμβάνει πληθώρα κινεζικών και τουρκικών εταιρειών. Όμως, δεν λείπουν και οι ευρωπαϊκές, όπως η γερμανική εταιρεία ειδών υγιεινής B.Braun και η βιομηχανική Hoffmann, η γαλλική εταιρεία καταναλωτικών ειδών Babolat και η Clarins, η ιταλική Benetton και η Calzedonia, αλλά επίσης ισπανικές, βρετανικές, ολλανδικές και βέβαια αρκετές αμερικάνικες φίρμες.
Η δεύτερη κατηγορία, υπό τον τίτλο «Buying time», όπως υπονοεί και ο τίτλος, αναφέρεται σε εταιρείες που έχουν αναστείλει μελλοντικά project περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις, αλλά συνεχίζουν ουσιαστικά για την ώρα τις βασικές δραστηριότητες τους. Στην κατηγορία εντάσσονται 162 εταιρείες.
Στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που… κερδίζουν χρόνο ξεχωρίζουν οι βρετανικές AstraZeneca και Unilever, οι ιταλικές Barilla και Giorgio Armani, οι γαλλικές Total Energies και Yves Rocher, οι γερμανικές Bayer και Merck, η αυστριακή Red Bull και η ελβετική Nestle.
Η τρίτη κατηγορία, υπό τον τίτλο «Scaling back», αφορά επιχειρήσεις που έχουν περιορίσει σημαντικά τις βασικές υπηρεσίες και δραστηριότητες τους, αλλά συνεχίζουν υποδεέστερες, διατηρώντας έτσι κάποια ερείσματα. Στην κατηγορία εντάσσονται 170 εταιρείες.
Αναγνωρίσιμα διεθνή ονόματα της κατηγορίας είναι οι γερμανικές Bosch και Allianz, οι αμερικάνικες Alphabet, Microsoft, JPMorgan και Coca Cola, οι ιταλικές Eni, Pirelli και Ferrero, η σουηδική Spotify και η ιαπωνική Toyota.
Ποιες είναι με το ένα... πόδι εκτός Ρωσίας
Η τέταρτη κατηγορία, υπό τον τίτλο «Suspencion», αναφέρεται σε επιχειρήσεις που έχουν προσωρινά αναστείλει όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία, αλλά διατηρούν την επιλογή να λαμβάνουν υπολειπόμενες απολαβές, ώστε να μην κόψουν τελείως τις γέφυρες. Στην συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται και οι περισσότερες εταιρείες, 493 στον αριθμό.
Η πέμπτη κατηγορία, υπό τον τίτλο «Clean break», αφορά εταιρείες που έχουν διακόψει πλήρως τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 341 επιχειρήσεις.
Παράνομο δεν είναι, αλλά...
Από τις τρεις πρώτες κατηγορίες μαζί, που περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν σε κάποιο βαθμό τις business με τη Ρωσία, προκύπτουν 550 ονόματα, ήτοι το 40% της λίστας που εξετάζει η έρευνα.
Σε ερώτηση του Euronews προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τα σοκαριστικά στοιχεία της έρευνας του Yale, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε πως οι κυρώσεις δεν υποχρεώνουν αναγκαστικά τις εταιρείες να φύγουν από τη Ρωσία. «Οι εταιρείες που αποφάσισαν να μείνουν (στη Ρωσία) δεν σημαίνει αναγκαστικά πως παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, υπό την προϋπόθεση πως δεν δραστηριοποιούνται σε κλάδους ή με φορείς και πρόσωπα που υπόκεινται στις κυρώσεις».
Πάντως, προφανώς η συνεχιζόμενη παρουσία τους υπονομεύει την έννοια των κυρώσεων και της ενότητας της Δύσης απέναντι στην πολεμική καμπάνια της Ρωσίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!