Σημαντική αύξηση παρουσίασε την περσινή χρονιά η δράση του μετοχικού ακτιβισμού στους κόλπους μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Lazard. Μάλιστα, στην Ευρώπη ο δράσεις αυτές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά στόχος ακτιβιστικών οργανώσεων που αγοράζουν μετοχές, έστω και μικρά μερίδια, και με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουν στις γενικές συνελεύσεις και στη διαμόρφωση της εταιρικής στρατηγικής. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν φτάσει στο σημείο να οδηγήσουν και σε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.
Η δράση τους επικεντρώνεται κυρίως στην πράσινη στρατηγική των επιχειρήσεων και στη βελτίωση των επιδόσεων τους στο μέτωπο των πολιτικών ESG (Environment, Social and Governance).
Σύμφωνα με την έκθεση της Lazard, η ακτιβιστική μετοχική δράση παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 36% πέρυσι, αποτελώντας μάλιστα την πιο δραστήρια χρονιά από το 2018.
Υπολογίζεται ότι οι οργανώσεις δρομολόγησαν 235 καμπάνιες για να «ταρακουνήσουν» την πολιτική μεγάλων επιχειρήσεων. Οι 135 από τις δράσεις έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 41% σε ετήσια βάση.
Οι πετρελαϊκές TotalEnergies και Shell και ο όμιλος καταναλωτικών προϊόντων της Unilever ήταν ανάμεσα στις 60 ευρωπαϊκές εταιρείες που έγιναν στόχος των ακτιβιστών-μετόχων, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε ετήσια βάση και φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Είναι δε, εύλογο πως μεγαλύτερος στόχος συνολικά ήταν οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίας άνω των 25 δισ. δολαρίων.
Μεταξύ των κλάδων, εταιρείες βαριάς βιομηχανίας, ενέργειας και τεχνολογίας συγκέντρωσαν περίπου τις μισές δράσεις, ενώ μεταξύ των κρατών ξεχώρισαν οι εταιρείες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!