Δύο χρόνια παραπάνω θα πρέπει να εργαστούν οι Γάλλοι προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, με το κατώτερο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να ανεβαίνει από τα 62 στα 64 χρόνια από το 2030. Αυτό ήταν και το σημείο-κλειδί στο προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
«Καταλαβαίνω πως η αλλαγή του συνταξιοδοτικού μας συστήματος εγείρει ερωτήματα και φόβους» σχολίασε η κυρία Μπορν, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που ισοσκελίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα με δίκαιο τρόπο και φέρνει κοινωνική πρόοδο.
Ουσιαστικά, βάσει των προτάσεων, το όριο συνταξιοδότησης θα ανεβαίνει σταδιακά ανά τρεις μήνες ετησίως, ξεκινώντας ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να φτάσει τα 63 χρόνια και 3 μήνες το 2027 και τελικά τα 64 χρόνια το 2030. Για να διασφαλίσει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη, από το 2027, θα πρέπει να έχει εργαστεί 43 χρόνια.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να αναζητήσουμε λύσεις για να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» εξήγησε η πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγκαστεί να ανεβάσουν επίσης τα όρια συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά στη Γερμανία θα ανέβουν στα 67 χρόνια από το 2030, στην Ισπανία επίσης στα 67 χρόνια από το 2027, ενώ σε ανάλογα επίπεδα βρίσκεται ήδη σε Ελλάδα, σε Ιταλία και Δανία.
Σε πολεμική διάθεση τα συνδικάτα
Βεβαίως, ο ρεαλισμός και η κοινωνική πρόοδος που επικαλέστηκε η κυρία Μπορν δεν βρίσκει διόλου σύμφωνα τα συνδικάτα της χώρας που είχαν ήδη προειδοποιήσει για δυναμικές αντιδράσεις στις αλλαγές. Μάλιστα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού είχαν έκτακτη συνάντηση προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα και να οργανώσουν την απάντηση τους.
«Το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Τίποτε δεν αιτιολογεί μια τόσο βίαιη μεταρρύθμιση» σχολίασε ο Λοράν Μπέργκερ, επικεφαλής του ισχυρότερου συνδικάτου CFDT, έχοντας στο πλευρό του τους επικεφαλής κι άλλων συνδικάτων.
Στόχος των συνδικάτων είναι να αντιδράσουν άμεσα, όσο και δυναμικά, πριν η κυβέρνηση παρουσιάσει την τελική μορφή του νομοσχεδίου σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στις 23 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.
Στο πλευρό τους, άλλωστε, γνωρίζουν πως έχουν την κοινή γνώμη που στις δημοσκοπήσεις διαφωνεί, σε πολύ υψηλά ποσοστά, με τις αλλαγές.
Πραγματικά, στη συνάντηση αποφασίστηκε μια πρώτη... προειδοποιητική εθνική απεργία, με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, για τις 19 Ιανουαρίου. Έγινε δε, σαφές ότι η πρώτη αυτή κινητοποίηση θα είναι μόλις η αρχή μιας... δυναμικότερης εθνικής κινητοποίησης από όλους τους κλάδους.
Η «μητέρα των μαχών» στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων
Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο, διόλου τυχαία, για τη… μητέρα όλων των μαχών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και ένα κομβικό σημείο στην πολύχρονη διακυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.
Άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος είχε βάλει στο στόχαστρο την μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού ήδη από την πρώτη θητεία του και σχεδίαζε τη δρομολόγηση της το 2020, όμως οι δυναμικές αντιδράσεις και η πανδημία τον υποχρέωσαν να παγώσει τα σχέδια του. Η αναβολή όμως ήταν μόνο προσωρινή.
Προτάσσοντας και τις λογιστικές εκθέσεις που θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πως τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα είναι ελλειμματικά σε περίπου δέκα χρόνια, καθώς η Γαλλία έχει ένα από τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης στον ανεπτυγμένο χρόνο, το Ελιζέ θεωρεί πως η μεταρρύθμιση είναι στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία. Όμως, η επικύρωση της δεν θα είναι διόλου, μα διόλου εύκολη.
Πέρα από τα συνδικάτα που απειλούν με μια… εξέγερση ανάλογη ή και μεγαλύτερη του μεγάλου αντικυβερνητικού κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που τάραξε την γαλλική κοινωνία την περίοδο 2018-19 και οι πολιτικές ισορροπίες δεν ευνοούν την κυβέρνηση.
Δύσκολες οι ισορροπίες στη Βουλή
Μπορεί ο ίδιος ο Μακρόν να πέτυχε εύκολα την επανεκλογή του πέρυσι, όμως στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου το κόμμα του έχασε σημαντικό έδαφος, σε αντίθεση με την ενδυνάμωση των πολιτικών άκρων, τόσο της ριζοσπαστικής αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς.
Πραγματικά, το κυβερνών κόμμα διαθέτει μόνο 251 βουλευτές, ενώ χρειάζεται 289 για να πετύχει την επικύρωση της μεταρρύθμισης.
Για να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, το Ελιζέ προσέγγισε την παραδοσιακή Δεξιά των Ρεπουμπλικάνων, που πράγματι φάνηκαν δεκτικοί στο θέμα, θεωρώντας επίσης πως η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού είναι σημαντική.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαμόρφωση του κατώτερου ορίου ηλικίας στα 64 και όχι στα 65 χρόνια, όπως ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, ήταν ανάμεσα στους συμβιβασμούς που έγιναν προς αναζήτηση επιπλέον ψήφων στη Βουλή. Όπως και η σταδιακή αύξηση του ορίου. Όμως, δεν είναι βέβαιο αν οι υποχωρήσεις αυτές θα είναι αρκετές.
Πάντως, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν κάθετα με την μεταρρύθμιση και έχουν ξεκαθαρίσει πως θα βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων, με την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!