Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Συντάξεις: Ο Μακρόν αυξάνει τα όρια ηλικίας και βάζει... φωτιά στη Γαλλία

Πηγή: AP

Πλώρη για μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της διακυβέρνησης του βάζει από αύριο ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού. Τα συνδικάτα βρίσκονται ήδη στις επάλξεις για κινητοποιήσεις, ενώ και η υπόλοιπη Ευρώπη θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον την απόπειρα της Γαλλίας να δημιουργήσει ένα πιο «βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα», όπως είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Μακρόν.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας ήταν βασικό τμήμα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που είχε υπόψη του ο Γάλλος πρόεδρος ήδη από την πρώτη θητεία του. Μάλιστα το αρχικό πλάνο ήταν η μεταρρύθμιση να δρομολογηθεί το 2020. Το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε μια ανατροπή του οικονομικού και εργασιακού κλίματος και μια καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων. Όμως μετά και την επανεκλογή του ο Μακρόν θεώρησε πως πλέον έχει έρθει η ώρα για να το τολμήσει.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο που θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα απαιτεί από τους Γάλλους να εργαστούν για δύο ή και τρία χρόνια παραπάνω, ανεβάζοντας το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 ή και στα 65 χρόνια.

Πηγή: AP

Παράλληλα, οι αλλαγές θα κρύβουν και μερικά… δωράκια, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, όπως η αύξηση της κατώτερης σύνταξης και κάποιες παραχωρήσεις για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εργάζονται σε βαρέα επαγγέλματα.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Τα δώρα αυτά είναι λίαν αμφίβολο πως θα καταλαγιάσουν την οργή των συνδικάτων που έχουν ήδη… υποσχεθεί δυναμικές κινητοποιήσεις ανάλογες ή και μεγαλύτερες του περίφημου κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που τάραξε τη χώρα την περίοδο 2018-19.

«Εάν το όριο συνταξιοδότησης αυξηθεί στα 65 ή και στα 64, το CFDT θα κάνει αυτό που έχουμε πει ότι θα κάνει, θα αντισταθούμε στη μεταρρύθμιση καλώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Λοράν Μπεργκέρ, επικεφαλής του CFDT, του ισχυρότερου από τα συνδικάτα της χώρας. Την ίδια άποψη έχουν βέβαια  και τα υπόλοιπα συνδικάτα.

Στο πλευρό τους θα βρεθούν τόσο οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς όσο και της άκρας Δεξιάς, που από την πλευρά τους έχουν δεσμευτεί να δυσκολέψουν, αν όχι να μπλοκάρουν, την επικύρωση της μεταρρύθμισης από τη Βουλή.

Πραγματικά, το φιλόδοξο όραμα του Μακρόν είναι πιθανόν να «σκοντάψει» στα έδρανα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπου το κεντρώο κόμμα του διαθέτει μόνο 251 βουλευτές σε σχέση με τους 289 που χρειάζεται για την επικύρωση της μεταρρύθμισης.

Πηγή: AP

Στήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους;

Πιθανό «σωσίβιο» μπορεί να του προσφέρει η παραδοσιακή Δεξιά των Ρεπουμπλικάνων. Ο πρόεδρος τους, Ερίκ Κιοτί, επιβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως το κόμμα αναγνωρίζει την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγές στο Συνταξιοδοτικό δεδομένου πως οι αναλύσεις δείχνουν πως τα κρατικά ταμεία βρίσκονται σε τέλμα.

Σύμφωνα με έκθεση του OECD, η Γαλλία έχει ένα από τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ οι δαπάνες της για συντάξεις είναι από τις μεγαλύτερες στον αναπτυγμένο κόσμο αναλογώντας σχεδόν στο 14% του ΑΕΠ της. Με το ρυθμό αυτό τα ταμεία θα είναι ελλειμματικά σε περίπου μια δεκαετία και το σύστημα θα… κρασάρει, καθώς η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους θα πέσει από το 2,1 που ήταν το 2000, στο 1,7 το 2020 και τελικά στο 1,2 το 2070.  

Βέβαια, η στήριξη της Δεξιάς θα έρθει σίγουρα με ανταλλάγματα. Για παράδειγμα, το κόμμα απαιτεί η κατώτερη σύνταξη να διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ για όλους τους νέους συνταξιούχους (από τα 900 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ προτείνει σταδιακή αναμόρφωση του συστήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία, ήτοι την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 63 έτη μέχρι το 2027 και στα 64 από το 2032. Όμως, περιμένει να δει και την τελική μορφή του νομοσχεδίου, που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, προκειμένου να τοποθετηθεί και να ξεκινήσει το ουσιαστικό… παζάρι με το Ελιζέ.

Πηγή: AP

Το μόνο βέβαιο είναι πως σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια, περιλαμβάνουν σίγουρα και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει πως η χώρα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη κοινωνική και εργασιακή αναταραχή. «Ο στόχος είναι να ισοσκελίσουμε τις δαπάνες χωρίς να αυξήσουμε τους φόρους ή να μειώσουμε τις συντάξεις. Πολλές επιλογές είναι στο τραπέζι, όμως όλες περιλαμβάνουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.

Η κοινή γνώμη λέει «όχι»

Η κυβερνητική άποψη είναι, μάλιστα, πως πέρα από τη ζωτική ανάγκη να είναι βιώσιμα τα ταμεία, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης βελτιώνει τη δυνατότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Στη Γαλλία το ποσοστό εργασίας για την ηλικιακή κατηγορία 55 έως 64 βρίσκεται στο 56%, ήτοι χαμηλότερα σε σχέση με το 59% που είναι ο μέσος όρος για το σύνολο της ΕΕ και το 61% για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.  

Τα συνδικάτα προφανώς έχουν άλλη άποψη. Και γνωρίζουν καλά πως το κοινό συμφωνεί μαζί τους. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί για το θέμα δείχνουν πως η πλειοψηφία των Γάλλων σε ποσοστό περίπου 70% εναντιώνεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Πηγή: AP

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν, πάντως, πως το θέμα θα αποτελέσει σαφώς μείζον… crash test για τον Μακρόν και την πορεία της δεύτερης και τελευταίας προεδρικής του θητείας. «Εάν η μεταρρύθμιση δεν περάσει, σίγουρα θα περιπλέξει τη δεύτερη θητεία του Μακρόν, διότι θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας του» παραδέχτηκε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μαρκ Φεράτσι.

Αν το κυβερνών κόμμα δεν καταφέρει να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη των Ρεπουμπλικάνων, ο Μακρόν έχει πάντα τη δυνατότητα να καταφύγει στο ύστατο μέτρο της επικύρωσης της μεταρρύθμισης με προεδρικό διάταγμα. Όμως, η τακτική αυτή εμπεριέχει και κινδύνους, τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.

Η ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου του συντάγματος από τον Πρόεδρο, δίνει ταυτόχρονα στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπορν, δημιουργώντας έναν ακόμη παράγοντα πολιτικής αστάθειας για τη χώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ