Μία αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) την 1η Φεβρουαρίου αναμένουν οικονομολόγοι αν και αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2021, ενώ τον Δεκέμβριο επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησής του στις 50 μ.β. μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μ.β.
Κρίσιμα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Η νέα αύξηση των επιτοκίων θα κριθεί εν πολλοίς από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πτωτική πορεία που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.
Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και θεωρείται καλύτερος δείκτης για τις πιέσεις στις τιμές, εκτιμάται ότι αυξήθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο, ελαφρά υψηλότερα από τον Νοέμβριο αλλά στον μέσο όρο του δ’ τριμήνου και σημαντικά λιγότερο από τη μέση αύξηση 0,5% που σημειώθηκε στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.
Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να δείξουν ότι σε ετήσια βάση ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε 5,7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981, αν και βαίνει μειούμενο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων
Τα στοιχεία για τις τιμές θα ανακοινωθούν μία εβδομάδα μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ, η οποία επηρεάζει τις προοπτικές του πληθωρισμού, επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη την εξαμηνιαία έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές, ενώ σε μία προδημοσίευσή της προειδοποίησε για τους κινδύνους ύφεσης.
Η Bloomberg Economics έκανε το εξής σχόλιο: «Οι ευνοϊκές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, αλλά κυρίως από την έξοδο της Κίνας από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό και τον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα.
Ωστόσο, η μείωση των ενεργειακών τιμών βοήθησε να μειωθούν δραστικά οι πληθωριστικές προσδοκίες και κατέστησε αμφίδρομους τους κινδύνους για τον πληθωρισμό. Αν συνεχισθεί αυτή η τάση, θα μπορούσε να αποτελέσει την πειστική ένδειξη που χρειάζεται να δει η Fed πριν σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή εξετάσει τη μείωσή τους».
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!