Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BIRD) και ο Διεθνής Οργανισμός Ανάπτυξης (IDA), και οι δύο θυγατρικές της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσέφεραν στα κράτη μια πρωτοφανή βοήθεια, σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που στάλθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στους διοικητές της Παγκόσμιας Τράπεζας -- κυρίως τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών μελών, ο Ντέιβιντ Μαλπάς εκτίμησε σε 75 δισ. δολάρια τη βοήθεια που παρείχαν οι δύο θυγατρικές, μια αύξηση 5% σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο συνολικής βοήθειας 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 15 μήνες προς τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες διαφόρων κρίσεων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία από την αρχή της πανδημίας, πρόσθεσε ο Μαλπάς.
Σκοπός ήταν να δοθεί βοήθεια στα κράτη ώστε να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια και τις απώλειες των θέσεων εργασίας, να ενισχύσουν την ικανότητά τους στην ανθεκτικότητα και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη", διευκρίνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων χρηματοδότησης, η Παγκόσμια Τράπεζα διέθεσε 31,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τον Μαλπάς, ποσό που "ξεπερνά κατά 35% τους στόχους του σχεδίου δράσης μας κατά της κλιματικής αλλαγής".
Η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι το δεύτερο κεφάλαιο χρηματοδότησης, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, ενώ οι συνέπειες του πολέμου για τον υπόλοιπο κόσμο, αρχίζοντας από την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων και των λιπασμάτων, αντιπροσωπεύουν βοήθεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε επίσης για τους επερχόμενους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας ότι "είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί το βάρος των μη βιώσιμων χρεών και να προωθηθεί η διαφάνεια στο θέμα αυτό", προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή κρίση χρέους μεταξύ των φτωχών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!