Πολλοί επενδυτές με λογαριασμούς σε εταιρείες crypto, οι οποίες χρεοκόπησαν φέτος, όπως πιο πρόσφατα το ανταλλακτήριο FTX, προτιμούν να πουλήσουν τις απαιτήσεις του για ψίχουλα αντί να περιμένουν μήνες ή ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθούν οι πτωχευτικές διαδικασίες και να δουν τι αποζημίωση θα μπορούσαν να πάρουν.
Εκατοντάδες πελάτες που «κάηκαν» από την κατάρρευση της FTX, της Celsius Network και της Voyager Digital έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να πουλήσουν τις απαιτήσεις που έχουν έναντι λίγων σεντς στο δολάριο, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Cherokee Acquisition, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Οι επενδυτές που έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον έχουν συνολικές καταθέσεις σχεδόν 1 δις. δολαρίων.
Ομαδική αγωγή πελατών της FTX
Προχθές, εξ άλλου, πελάτες του FTX κατέθεσαν αγωγή κατά του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου, του πρώην επικεφαλής του, Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ και άλλων ανώτατων στελεχών του, ζητώντας να υπάρξει ρητή δήλωση ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανήκουν σε αυτούς.
«Οι πελάτες δεν πρέπει να περιμένουν στη σειρά μαζί με διασφαλισμένους ή μη διασφαλισμένους πιστωτές σε αυτή την πτωχευτική διαδικασία για να πάρουν μερίδιο από τα μειωμένα assets της FTX Group και της Alameda», αναφέρουν οι πελάτες στην αγωγή.
Οι πελάτες διεκδικούν να αποζημιωθούν πρώτοι
Με την αγωγή επιδιώκεται μία απόφαση του δικαστηρίου ότι τα κεφάλαια που διατηρούνται στους λογαριασμούς της FTX στις ΗΠΑ για Αμερικανούς πελάτες και σε λογαριασμούς συναλλαγών της FTX Trading για μη Αμερικανούς δεν αποτελούν περιουσία της FTX.
Aντίστοιχα, οι πελάτες ζητούν από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι η περιουσία της Alameda που προέκυψε από δικά τους κεφάλαια δεν ανήκει στην Alameda.
Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι είναι περιουσία του FTX, οι πελάτες ζητούν μία απόφαση που θα τους δίνει προτεραιότητα στην αποζημίωση έναντι των άλλων πιστωτών.
Οι εταιρείες crypto είναι χαλαρά ρυθμισμένες και έχουν συχνά την έδρα τους εκτός των ΗΠΑ, όπως η FTX. Οι καταθέσεις σε αυτές δεν είναι εγγυημένες όπως είναι οι καταθέσεις σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, περιπλέκοντας το ερώτημα αν οι καταθέσεις ανήκουν στην εταιρεία ή τους πελάτες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!