Θεαματική πτώση κατέγραψαν φέτος οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω αγωγών φτάνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο της μετασοβιετικής εποχής.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα του νέου τοπίου που διαμορφώθηκε στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση της από τις ρωσικές ροές και το Κρεμλίνο θέλησε επίσης να εκβιάσει ενεργειακά την Ευρώπη κλείνοντας τις στρόφιγγες. Στους αρνητικούς παράγοντες συγκαταλέγεται και το περίεργο… σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση ο απολογισμός για τη Ρωσία και τον ενεργειακό της γίγαντα, την Gazprom, ήταν αρνητικός. Όπως δήλωσε και σε ανάρτηση του στο Telegram ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, η Gazprom διοχέτευσε φέτος μόλις 100,9 δισ. κυβικά μέτρα αερίου μέσω αγωγών προς το εξωτερικό. Πρόκειται για ποσότητα που κινείται σχεδόν στο μισό (πτώση κατά 46%) σε σχέση με τις εξαγωγές της περσινής χρονιάς, όταν οι εξαγωγές της εταιρείας είχαν φτάσει τα 185,1 bcm.
Μόνο μέσω Nord Stream 1, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι είχαν φτάσει τα 59,2 bcm.
Πάντως, αν και η Ρωσία χάνει έδαφος σε σχέση με τους Ευρωπαίους πελάτες της καταφέρνει συνεχώς να αυξήσει τις συναλλαγές της με τις ασιατικές δυνάμεις και κυρίως την Κίνα.
Όσον αφορά τα επίπεδα παραγωγής της εταιρείας, η παραγωγή φυσικού αερίου φέτος ήταν στα 412,6 bcm, σημαντικά μειωμένη από τα 514,8 bcm του 2021, όταν έφτασε σε υψηλό 13 ετών. Η παραγωγή LNG της Ρωσίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% τον χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, φτάνοντας τα 29,7 εκατομμύρια τόνους.
Παρά τις απώλειες αυτές η Ρωσία κατάφερε να βγει κερδισμένη χάρη στην εκτόξευση των τιμών που «φούσκωσαν» και τα αντίστοιχα κέρδη της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!