Στα μισά του κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων βρίσκεται η ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο να βρίσκεται στο 10%. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Νοτ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε ότι με πέντε συνεδριάσεις από τώρα έως τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτύχει «αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό σύσφιξης» μέσω αυξήσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, πριν το κόστος δανεισμού κορυφωθεί τελικά μέχρι το καλοκαίρι, ανέφεραν οι Financial Times.
«Ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα είναι ακόμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος», είπε ο Νοτ, τονίζοντας ότι «είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου», μεταδίδει το Reuters.
Το να αποφασίσει τον βαθμό αυστηροποίησης της πολιτικής της θα είναι η «κύρια πρόκληση» για την ΕΚΤ το επόμενο έτος.
Ο Νοτ είναι το μακροβιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο μόνος που συμμετείχε στον προηγούμενο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας το 2011 – κινήσεις που επικρίθηκαν ευρέως μετά την είσοδο του μπλοκ σε κρίση δημόσιου χρέους λίγους μήνες αργότερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε προβλέψει για την ΕΚΤ ότι το βασικό επιτόκιο (αποδοχής καταθέσεων) που ανέρχεται σήμερα στο 2% θα φθάσει στο 3% τον Μάρτιο.
«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη», είχε δηλώσει πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
«Θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, δεν ξέρω έως πότε. Είμαι απόλυτα έντιμος, δεν ξέρω», είχε πει ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι δεσμευμένη να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Στις 15 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, λιγότερο από τις 75 μ.β. των δύο προηγουμένων συνεδριάσεων της, αλλά τόνισε ότι απομένει ακόμη σημαντικός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, σηματοδοτώντας τουλάχιστον 2-3 ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.
Μείωση του QT από τον Μάρτιο
Παράλληλα, η ΕΚΤ θα αρχίσει από τον Μάρτιο να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που είχε συγκεντρώσει στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της (APP) με ρυθμό 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2023, το οποίο θα αναθεωρηθεί στη συνέχεια.
Η μείωση, που είναι γνωστή ως QT, θα γίνει με τη μη επανεπένδυση μέρους των ομολόγων που λήγουν. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 50% περίπου των ομολόγων που λήγουν. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του APP ανέρχεται στα 3,4 τρις. ευρώ.
Τα ομόλογα που έχουν αγορασθεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και οι τίτλο του ελληνικού δημοσίου, θα εξακολουθήσουν να επεναπενδύονται πλήρως έως το τέλος του 2024, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Λαγκάρντ: Θα αυξήσουμε κι άλλο τα επιτόκια
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το εορταστικό μήνυμα της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και «θα τα καταφέρει.
«Αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
«Και θα τα καταφέρουμε», διαβεβαιώνει.
Από τον Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει ποτέ καταγραφεί, ανεβάζοντάς τα συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, με +0,5 μονάδα τον Δεκέμβριο, με την πρόθεση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο αυξημένος πληθωρισμός «πλήττει τους πάντες, κυρίως τους φτωχούς». «Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», λέει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!