Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπει εκ νέου και η συμφωνία που διασφάλισε η καταριανή αεροπορική εταιρεία, Qatar Airways, με την οποία αποκτά απεριόριστη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Κι αυτό καθώς τα… απόνερα του μέγα σκανδάλου του Qatar Gate φαίνεται πως θα επηρεάσουν αναπόφευκτα όλες τις συμφωνίες που φέρουν τα χρώματα του κρατιδίου.
Με τις εισαγγελικές αρχές, εξάλλου, να συνεχίζουν και να διευρύνουν την έρευνα γύρω από το Qatar Gate, αναζητώντας ενδεχομένως κι άλλα πρόσωπα που μπορεί να συνδέονται με τις κατηγορίες περί χρηματισμού και διαφθοράς, μέλη της Ευρωβουλής ζήτησαν να επανεξεταστεί εξονυχιστικά και η συμφωνία με την Qatar Airways.
Η συμφωνία
Η πολύκροτη συμφωνία, που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2021, επιτρέπει στην καταριανή εταιρεία να πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από την Ντόχα προς οποιοδήποτε αεροδρόμιο θελήσει εντός του ευρωμπλόκ, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί τότε από ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου που είχαν εγείρει θέμα ανταγωνισμού.
Η συμφωνία με την Qatar Airways είχε ουσιαστικά αντικαταστήσει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες που είχε η εταιρεία με πολλά κράτη μέλη και είχε προωθηθεί με το επιχείρημα της δίκαιης μεταχείρισης της και την εναρμόνιση των κοινωνικών και εργασιακών στάνταρ. Όμως, είχε καταδικαστεί σχεδόν ομόφωνα από τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό κλάδο.
Καμπανάκι έρευνας
Η σημερινή πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής μεταφορών της Ευρωβουλής, που είχε διαπραγματευτεί τη συμφωνία, σε σημερινή επιστολή της προς τα υπόλοιπα μέλη ζήτησε ουσιαστικά να γίνει έρευνα γύρω από την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας, η επικύρωση της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
«Όπως και εσείς, είμαι απόλυτα σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου που έχουν κλονίσει το θεσμικό μας όργανο» σχολιάζει η Καρίμα Ντελί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής και μέλος των Πρασίνων.
Όπως εξηγεί, για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια σε οποιεσδήποτε σχέσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Κατάρ, θα ζητήσει από την Κομισιόν να προχωρήσει σε ταχεία και λεπτομερή ενημέρωση του Σώματος αναφορικά με την επικύρωση της συμφωνίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις, η διασφάλιση της αποδοχής της συμφωνίας στο στάδιο αυτό θα είναι δύσκολη, έως ότου διασφαλιστεί πως όλες οι προϋποθέσεις που την διέπουν είναι διαφανείς και αντικειμενικές».
Μάλιστα, η κυρία Ντελί ξεκαθάρισε πως η επιτροπή θα συνεργαστεί πλήρως με την πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα για όλες τις εσωτερικές έρευνες που θα γίνουν για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων και δηλώσεων που συνδέονται με το Κατάρ, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!