Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 2% τη Δευτέρα, αφού οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν την παραγωγή στα σημερινά επίπεδα, αναμένοντας τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το πλαφόν στο ρωσικό αργό που τίθενται από σήμερα σε ισχύ. Ταυτόχρονα, ως θετικό σημάδι για τη ζήτηση καυσίμων αποτελεί η χαλάρωση των περιορισμών για την αναχαίτιση της Covid-19 σε πολλές κινεζικές πόλεις, μία εβδομάδα μετά το πρωτόγνωρο κύμα διαδηλώσεων που προηγήθηκε.
Η ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου συνεχίζεται και σήμερα, με το Brent να σκαρφαλώνει το πρωί πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.
Χθες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 1,84 δολ. ή 2,2%, φθάνοντας τα 87,41 δολ. το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) σημείωσαν άνοδο 1,64 δολ. ή 2%, φθάνοντας τα 81,62 δολ. το βαρέλι.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν την Κυριακή να διατηρήσουν στην απόφαση του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από τον Νοέμβριο έως το 2023 (δεν έχει προσδιοριστεί για ποιους μήνες του νέου έτους). Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ ήταν αναμενόμενη καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού εμπάργκο και του πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέραται με πλοία, με τη Ρωσία να απειλεί να μειώσει την προσφορά σε οποιαδήποτε χώρα υιοθετήσει το ανώτατο όριο τιμής.
►Διαβάστε επίσης - EE: Σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις
Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης της ομάδας, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις εάν κρίνει ότι η πολιτική παραγωγής πρέπει να αλλάξει.
«Η απόφαση αντικατοπτρίζει το απρόβλεπτο της προσφοράς και της ζήτησης τους επόμενους μήνες», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.
Οπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αργό με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, Ann-Louise Hittle.
►Διαβάστε επίσης: Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του
«Οι τιμές επιβαρύνονται επί του παρόντος από τις προσδοκίες για αργή αύξηση της ζήτησης, παρά την απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την ΕΕ για το ρωσικό αργό και το ανώτατο όριο τιμών της G7. Η προσαρμογή στην απαγόρευση της ΕΕ και το πλαφόν είναι πιθανό να στηρίξουν τις τιμές προσωρινά», δήλωσε η Ann-Louise Hittle.
Πλαφόν με εξαιρέσεις η Ιαπωνία
Η Ιαπωνία επέβαλε από σήμερα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2, αναφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε «υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας», διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχει οριστεί ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καταλήγει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου;
Ενα βασικό ερώτημα είναι, αν το εμπάργκο θα προκαλέσει άνοδο των τιμών, για παράδειγμα στα πρατήρια βενζίνης. Μέχρι στιγμής οι αριθμοί δεν φαίνεται να συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης. Διότι, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η τιμή του πετρελαίου brent είχε εκτοξευθεί στα 120 δολάρια, στα τέλη Νοεμβρίου υποχώρησε στα 80 δολάρια, δηλαδή όχι πολύ μακριά από το υπό συζήτηση πλαφόν.
Ωστόσο, αναλυτές της Commerzbank επισημαίνουν στην ARD ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, που επιμένει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα η ομάδα OPEC+ , μάλλον θα προκαλέσουν νέο άλμα στην αγορά πετρελαίου».
Κρίσιμη η 23η Φεβρουαρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο, η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους προμηθευτές για να αναπληρώσει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Κατά συνέπεια, αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank, «αναμένουμε άνοδο του brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τις επόμενες εβδομάδες». Για το πετρέλαιο θέρμανσης κρίσιμη ημερομηνία δεν θεωρείται η σημερινή, αλλά η 23η Φεβρουαρίου 2023, οπότε τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο για τα υπόλοιπα προϊόντα πετρελαίου.
Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Κίνα
Καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συγκαλούσαν τη βιντεοδιάσκεψή τους την Κυριακή, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, οι αξιωματούχοι στη Σαγκάη μόλις είχαν χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς για την Covid, όπως έκαναν προηγουμένως κι άλλες κινεζικές πόλεις, καθώς οι Αρχές επιταχύνουν τη στροφή τους προς το άνοιγμα της οικονομίας μετά και τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα.
►Διαβάστε επίσης - Κίνα: Χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό - Πρόβλημα το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων
Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη την περασμένη εβδομάδα είχαν σηματοδοτήσει μια χαλάρωση στα μέτρα περιορισμού, τα οποία έχουν επιβαρύνει την οικονομία του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ARD
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!