O Ιλον Μασκ τα έχει βρει… μπαστούνια με τη διαχείριση του Twitter, γεγονός που ενισχύει και τον εκνευρισμό στους κόλπους των μετόχων της Tesla.
H εξέλιξη αυτή δεν πλήττει μόνο την αξιοπιστία του ως επιχειρηματία και… «χρυσού παιδιού» των αγορών αλλά και την ίδια την τσέπη του.
Πραγματικά, ένα χρόνο πριν απολάμβανε την μοναξιά της… απόλυτης κορυφής αποτελώντας τον μοναδικό μεγιστάνα με περιουσία που ξεπερνούσε (και μάλιστα κατά πολύ) το μαγικό όριο των 200 δισ. δολαρίων.
Με την τιμή της μετοχής της Tesla να κυμαίνεται στα 410 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021 η περιουσία του κυριότερου μετόχου της υπολογιζόταν στα 340 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σχεδόν στο τέλος της χρονιάς παραμένει μεν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία της τάξεως των 170 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg Billionaires, όμως η συρρίκνωση της περιουσίας του είναι εξίσου θεαματική.
Ουσιαστικά η περιουσία του από τις αρχές της χρονιάς έχει μειωθεί κατά 101 δισ. δολάρια ή κατά 37%, καθώς η τιμή της μετοχής της Tesla έχει υποχωρήσει πάνω από 50%.
Μάλιστα μόνο από την οριστικοποίηση της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ, στις 27 Οκτωβρίου, η μετοχή της Tesla έχει απωλέσει σχεδόν το 25% της αξίας της, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 180 δισ. δολαρίων για την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων.
Αισθάνεται την... ανάσα του Αρνό
Παράλληλα, ο Μασκ αισθάνεται για πρώτη φορά να απειλείται στην κορυφή από έναν μεγιστάνα… παλαιάς κοπής. Πρόκειται για τον Μπερνάρ Αρνό, το μεγάλο αφεντικό του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 157 δισ. δολάρια.
Στα επίπεδα αυτά η ψαλίδα της περιουσίας του σε σχέση με αυτή του Μασκ βρίσκεται μόλις στα 13 δισ. δολάρια!
Η καλή τύχη του Αρνό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος των ειδών πολυτελείας αποδεικνύεται άκρως ανθεκτικός απέναντι στη θύελλα της ακρίβειας και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
Προφανώς οι εκλεκτοί πελάτες των ακριβών brands της LVMH, όπως η Louis Vuitton και η Dior, δεν πτοούνται από την οικονομική κρίση, κάτι που αποτυπώνεται στις πολύ καλές επιδόσεις της εταιρείας. Μάλιστα για το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις του ομίλου ήταν πάνω κι από το αναμενόμενο καταγράφοντας θεαματικό ρυθμό ανάπτυξης ύψους 19%(!) σε ετήσια βάση.
«Μαύρη» χρονιά για τους τεχνολογικούς μεγιστάνες
Βεβαίως, ο Ιλον Μασκ μπορεί ίσως να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι οι εταιρείες του και δη, η Tesla δεν ήταν οι μόνες που επλήγησαν από τις φετινές αναταράξεις στη Wall Street.
Η χρονιά αποδείχτηκε δύσκολη για τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, εξού και το τεράστιο κύμα των απολύσεων που έχουν δρομολογήσει οι Big Tech.
Η πίεση δε, στις τεχνολογικές εταιρείες μεταφέρθηκε και στους μεγαλομετόχους τους με αποτέλεσμα όλοι οι μεγιστάνες του κλάδου να καταγράφουν σημαντικές απώλειες στις περιουσίες τους. Ο Τζεφ Μπέζος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Λάρι Έλισον, ο Λάρι Πέιτζ, ο Στιβ Μπάλμερ, ο Σεργκέι Μπριν, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ανάμεσα στα ονόματα που… φτώχυναν κατά αρκετά δισεκατομμύρια μέσα στη χρονιά.
Ειδικά ο CEO της Meta (πρώην Facebook) είναι ουσιαστικά ο δεύτερος μεγαλύτερος χαμένος της χρονιάς, μετά τον Μασκ. Συνολικά από την περιουσία του Ζούκερμπεργκ χάθηκαν περίπου 83 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα και στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg να έχει προσγειωθεί στην 27η θέση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!