Το κλίμα… πανικού για την πιθανότητα ελλείψεων λόγω της επικείμενης εφαρμογής του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου φαίνεται πως οδήγησε στα αντίθετα αποτελέσματα: Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια… ξεχειλίζουν από υπερβολικές ποσότητες πετρελαίου, ενώ η επιτυχημένη διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών από τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ ακόμη και τη Λατινική Αμερική έχει οδηγήσει πτωτικά τις τιμές.
«Υπάρχει υπερβολική ποσότητα πετρελαίου» σχολίασε ευρωπαίος trader, μιλώντας στο Reuters. «Τα (ευρωπαϊκά) διυλιστήρια φαίνεται πως αγόρασαν πολύ μεγάλες ποσότητες για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, πιθανότατα φοβούμενα τις εξελίξεις με τη Ρωσία».
Μόνο από τη Λατινική Αμερική, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές πετρελαίου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 313.000 βαρέλια την ημέρα, από 132.000 βαρέλια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Θεαματικό άλμα έχουν καταγράψει και οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 800.000 βαρέλια συνολικά πέρυσι.
Εμπάργκο από τις αρχές Δεκεμβρίου
Θυμίζουμε πως το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού τίθεται σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το πλαφόν στην τιμή που έχει αποφασίσει το G7. Δύο μήνες μετά, από τις 5 Φεβρουαρίου, το μπλόκο της ΕΕ διευρύνεται και στα πετρελαϊκά προϊόντα.
«Οι προσδοκίες για μια πολύ σφιχτή αγορά για την ώρα δεν έχουν επαληθευτεί» σχολιάζει έτερος trader, αν και τα επίπεδα προσφορά αναμένεται να περιοριστούν κι άλλο από τη νέα χρονιά. Σε επίπεδο ΟΠΕΚ+ έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση στα επίπεδα παραγωγής που αποφάσισε το καρτέλ από το Νοέμβριο, όμως δεν αποκλείεται και νέα περικοπή, στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, ένα 24ωρο πριν την πρεμιέρα του ευρωπαϊκού εμπάργκο.
Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν βέβαια και τα στοιχεία για την επιβράδυνση των οικονομιών, που θα επηρεάσουν την οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα δε, με δημοσιεύματα η Κίνα προσανατολίζεται σε νέα μείωση στις εισαγωγές αργού.
Βουτιά στις τιμές
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές. Οι προθεσμιακές τιμές του Brent έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 7% αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Το αμερικανικό WTI μετρά απώλειες ύψους 8,7% για την εβδομάδα.
Ειδικά σήμερα η τιμή του Brent πέφτει κατά 3,46%, στα 86,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 78,36 δολάρια, μειωμένο κατά 4,07%.
Με πληροφορίες από Reuters και CNBC
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!