Τουλάχιστον δύο φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, των τελευταίων τριάντα ετών, έχουν αυξηθεί οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή υπηρεσία «Copernicus».
Ένα συμπέρασμα-καμπανάκι για τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Τα στοιχεία δείχνουν πως η ευρωπαϊκή ήπειρος είχε την πιο μεγάλη επιδείνωση μεταξύ όλων των περιοχών του πλανήτη!
Από τις περσινές πλημμύρες στους φετινούς καύσωνες
Οι επιπτώσεις, βέβαια, είναι ήδη ορατές, μέσα από την κάθετη αύξηση που καταγράφεται σε καύσωνες, ξηρασίες, ανομβρία και δασικές πυρκαγιές. Όμως, τα χειρότερα φαίνεται πως είναι μπροστά μας, όπως επισημαίνει η νέα έκθεση του «European State of the Climate Report», επηρεάζοντας τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα.
Από το 1991 έως το 2021 οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, ανά δεκαετία. Τα αποτελέσματα αυτού ήταν άμεσα ορατά: Οι παγετώνες των Άλπεων έχασαν περίπου 30 μέτρα πάχους μεταξύ 1997 και 2021, ενώ οι πάγοι στη Γροιλανδία έλιωσαν, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν βαρύ αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή. Μόνο το 2021, τα ακραία καιρικά φαινόμενα -σε ποσοστό 84% πλημμύρες και καταιγίδες- επηρέασαν άμεσα πάνω από 500.000 ανθρώπους, με την απώλεια εκατοντάδων ζωών, αλλά και οικονομική ζημιά που ξεπέρασε τα 50 δισ. δολάρια.
«Η Ευρώπη αποτελεί μια ζωντανή εικόνα της υπερθέρμανσης (του πλανήτη) και μας υπενθυμίζει πως ακόμη και οι πλέον προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων» σχολίασε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του WMO, καθηγητής Πετέρι Τααλάς.
Πρόσθεσε δε, πως φέτος, όπως και το 2021, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από ακραία φαινόμενα, με μόνη διαφορά πως πέρυσι τη μεγαλύτερη ζημιά την έκαναν οι μεγάλες πλημμύρες και φέτος οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.
Τα χειρότερα έπονται!
Η τάση των επόμενων χρόνων παραπέμπει σαφώς σε επιδείνωση της εικόνας αυτής. Η Ευρώπη στο μεγαλύτερο τμήμα της, θα συνεχίσει να βιώνει αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η συχνότητα, όπως και η ένταση των φαινομένων θα αυξάνονται θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και ζωή, μέσα από την αύξηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών νόσων, όπως την απειλή προς το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα.
Ενδεικτικά πάνω από το 24% των ενηλίκων στην Ευρώπη ήδη υποφέρει από διάφορες αλλεργίες, ή και άσθμα, ενώ η αναλογία στα παιδιά φτάνει το 30%-40%, ποσοστά που ανεβαίνουν συνεχώς.
Τα παιδιά ειδικά είναι πολύ πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σύμφωνα με τον δείκτη CCRI (Children’s Climate Risk Index) της Unicef, περίπου 125 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη ζουν σε χώρες με μεσαίο έως υψηλό ρίσκο αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, της αστικοποίησης και της γήρανσης του πληθυσμού σημαίνει πως η περιοχή θα είναι ακόμη πιο ευάλωτη, ειδικά στις αυξημένες θερμοκρασίες.
Οι μεγαλουπόλεις της Ευρώπης αποτελούν «νησίδες θερμότητας», με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αισθάνεται ακόμη πιο έντονα τις υψηλές θερμοκρασίες.
Τα καλά νέα
Βέβαια ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία. Αχτίδα ελπίδας συνιστά το γεγονός πως η Ευρώπη είναι από τις ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη που έχει δρομολογήσει σημαντικά μέτρα για τη μείωση των ρύπων, μέσα και από διασυνοριακές συνεργασίες.
Οι εκπομπές ρύπων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 31% μεταξύ 1990 και 2020 και υπάρχουν δεσμεύσεις για περαιτέρω περιορισμό τους.
«Η Ευρώπη μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην επίτευξη μιας κοινωνίας μηδενικού αποτυπώματος ρύπων μέχρι τα μέσα του αιώνα, όπως ορίζει η Συνθήκη του Παρισιού» εξήγησε ο καθηγητής Τααλάς.
Παράλληλα η Ευρώπη έχει δρομολογήσει και σημαντικά μέτρα για την προστασία των πολιτών της, όπως με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και υγειονομικά προγράμματα που καλύπτουν έως και το 75% του συνολικού πληθυσμού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!