Περίπου 1,2 δισ. δολάρια για λύτρα πιθανών κυβερνοεπιθέσεων ξόδεψαν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα στο 2021, υποστήριξε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ουσιαστικά το συνολικό κόστος υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη απειλή των χάκερς για τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), το 2021 καταγράφηκαν 1.489 περιπτώσεις συνδεόμενες με λύτρα, από μόλις 487 το 2020.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Το έτερο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι πως κατονομάζει ως κύριους υπεύθυνους των περισσότερων επιθέσεων χάκερς που συνδέονται με τη Ρωσία. Μάλιστα, οι πέντε μεγαλύτερες περιπτώσεις-επιθέσεις, που έλαβαν χώρα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνδέονταν με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την FinCEN, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν πως οι κυβερνοεπιθέσεις έναντι λύτρων αποτελούν πολύ σημαντική απειλή για κρίσιμους επιχειρηματικούς κλάδους, για υποδομές και για την κοινωνία των ΗΠΑ.
Θυμίζουμε πως από τον περασμένο Μάρτιο, η νέα νομοθεσία που δρομολογήθηκε για τις κυβερνοεπιθέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν υποχρεώνει συγκεκριμένους κλάδους της χώρας να δηλώνουν πιθανές παραβιάσεις στην ασφάλεια τους προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εντός 72 ωρών από το επεισόδιο και εντός 24 ωρών εφόσον υπάρχει απαίτηση για την καταβολή λύτρων.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!