Οι διευθύνοντες σύμβουλοι του πετρελαϊκών κολοσσών προειδοποιούν ότι η ενεργειακή κρίση τον φετινό χειμώνα δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με τον επόμενο, ενώ οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πιθανόν να έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, όσο το ενεργειακό κόστος αυξάνεται και ο πληθωρισμός συνεχίζει το ράλι ανόδου.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια πολυμέτωπη επίθεση: ένας πόλεμος στην Ευρώπη, ελλείψεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και τροφίμων και υψηλός πληθωρισμός.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στον προσεχή χειμώνα, ειδικά για την Ευρώπη. Ο κρύος καιρός, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο πραγματικά δύσκολος χειμώνας θα είναι ο επόμενος, το 2023, προειδοποιούν υψηλά στελέχη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
«Έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, και στη συνέχεια θα έχουμε έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, το επόμενο έτος, επειδή η διαθέσιμη παραγωγή στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023, θα είναι σημαντικά μικρότερη από αυτήν το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε ο Ράσελ Χάρντι, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πετρελαιοειδών Vitol, στο πλαίσιο του συνεδρίου Adipec στο Άμπου Ντάμπι.
Ο CEO της BP Bernard Looney, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, συμφώνησε. Οι τιμές της ενέργειας «πλησιάζουν σε μη προσιτές τιμές», με μερικούς ανθρώπους να «δαπανούν ήδη το 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε ενέργεια», είπε.
Ωστόσο, με τον συνδυασμό υψηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και πακέτων κρατικών δαπανών για την επιδότηση των λογαριασμών, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την κρίση φέτος.
«Νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί για αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Looney. «Για τον επόμενο χειμώνα, πολλοί από εμάς ανησυχούν, ότι θα μπορούσα να είναι ακόμη πιο δύσκολα στην Ευρώπη».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni εξέφρασε την ίδια ανησυχία.
Για αυτόν τον χειμώνα, η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης φθάνει σε πληρότητα το 90%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, παρέχοντας κάποια ασφάλεια σε περίπτωση μιας μεγάλης έλλειψης.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτού του αποθεματικού αποτελείται από ρωσικό αέριο που εισήχθη τους προηγούμενους μήνες, καθώς και αέριο από άλλες πηγές που ήταν ευκολότερο από το συνηθισμένο να αγοραστεί, αφού η Κίνα αγόραζε λιγότερο της επιβράδυνσης στην οικονομία της.
«Είμαστε σε καλή κατάσταση για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της Eni, Claudio Descalzi. «Όμως, όπως είπαμε, το πρόβλημα δεν είναι φέτος τον χειμώνα. Θα είναι τον επόμενο, γιατί δεν πρόκειται να έχουμε ρωσικό αέριο. Θα είναι 98% λιγότερο τον επόμενο χρόνο, ίσως και καθόλου».
Κοινωνικές αναταραχές
Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές αναταραχές — ήδη διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη.
Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Γερμανία και την Αυστρία τον Σεπτέμβριο και στην Τσεχική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να είναι μια μικρή γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, προειδοποίησαν οι αναλυτές. Κάποια στελέχη από τον τομέα της ενέργειας συμφώνησαν.
«Έχουμε δει ότι αυξήσεις στην τιμή στην αντλία, ή στο LPG για το μαγείρεμα, μπορεί να προκαλέσουν αναταραχές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μαλαισιανής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Petronas, Datuk Tengku Muhammad Taufik.
Οπως είπε, η ενίσχυση του δολαρίου και η αύξηση των τιμών των καυσίμων αποτελούν σοβαρή απειλή για αναταραχές, σε πολλές ασιατικές οικονομίες, με μεγάλους πληθυσμούς.
Οργή για τα τεράστια κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών
Μεγάλο μέρος της οργής των διαδηλωτών στρέφεται προς τις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έχουν κέρδη ρεκόρ την ώρα που οι λογαριασμοί των νοικοκυριών αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Απαντώντας σε αυτό, πολλοί από τους διευθύνοντες συμβούλους που μίλησαν στο CNBC δήλωσαν ότι είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης στην αγορά και ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που ευνοούν περισσότερο τις ενεργειακές επενδύσεις.
Ο Descalzi της ENI τόνισε ότι «Στην Ευρώπη, κάθε χώρα έδωσε κίνητρα για επιδοτήσεις προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία και τους πολίτες. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» ρώτησε.
«Δεν ξέρω, αλλά είναι αδύνατο να συνεχιστεί για πάντα. Όλες αυτές οι χώρες έχουν πολύ υψηλό χρέος», είπε. «Έτσι πρέπει να βρουν έναν δομικό τρόπο για να λύσουν αυτό το ζήτημα. Πρέπει να είμαστε ταχύτεροι στη μετάβαση».
Με πληροφορίες από CNBC
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!