Εντολή για αυξημένη φύλαξη των ενεργειακών υποδομών της χώρας από τις αστυνομικές δυνάμεις έχει διατάξει η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Για τον ίδιο λόγο πριν τα τέλη της χρονιάς θα δρομολογηθεί νέο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα προστασίας βασικών υποδομών.
Το Βερολίνο φαίνεται πως ανησυχεί για… ύποπτα σαμποτάζ σε βασικές (ενεργειακές) υποδομές της χώρας, ανάλογες με αυτές που καταγράφηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, οπότε η υπουργός, Νάνσι Φέζερ έδωσε εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, ακόμη και με εναέρια μέσα.
Στο στόχαστρο οι σταθμοί LNG
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι υπό κατασκευή τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου που δρομολογεί με ταχύτατους ρυθμούς η χώρα προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της με προμήθειες LNG.
Θυμίζουμε πως η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν διέθετε κανέναν τερματικό σταθμό LNG, οπότε η ενεργειακή κρίση την βρήκε εξαιρετικά ευάλωτη στη διασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου, εκτός της Ρωσίας. Έκτοτε το Βερολίνο έχει δώσει άρον-άρον το πράσινο φως για την κατασκευή τριών έως πέντε τερματικών σταθμών.
Το πρώτο πλωτό τέρμιναλ, στο λιμάνι του Βιλχελμσχάβεν, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο με στόχο να ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2023. Είναι εύλογο πως τυχόν καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα αυτό θα βγάλει το Βερολίνο εκτός… πλάνων αναφορικά με τον ανεφοδιασμό της χώρας τη χειμερινή περίοδο.
Σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters, η κυρία Φέζερ παραδέχτηκε πως είναι αδύνατον η χώρα να επιτηρεί στενά το σύνολο των υποδομών, όπως τα 33.000 χιλιόμετρα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ακόμη και με τη χρήση τεχνικών μέσων (με κάμερες, οι οποίες σημειωτέον έχουν επίσης αυξηθεί).
Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας ασφαλείας που έχει αναλάβει τον συντονισμό των μέτρων φύλαξης πολύ βασικών υποδομών.
Τα τέρμιναλ LNG είναι στην κορυφή της λίστας, όπως και η φύλαξη των ίδιων των αποθεμάτων αερίου που θα συγκεντρώνει η χώρα.
Νέο νομοσχέδιο
Για τον ίδιο σκοπό το υπουργείο προχωρά σε ενημέρωση και εκπαίδευση των δημόσιων και ιδιωτικών εργολάβων που «τρέχουν» τη λειτουργία βασικών υποδομών, από το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο έως τα νοσοκομεία, για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης. Οι επιθέσεις αυτές αφορούν και το σενάριο κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς.
Μάλιστα, η Γερμανίδα υπουργός αποκάλυψε πως στόχος της κυβέρνησης είναι κάποια από τα μέτρα αυτά να γίνουν υποχρεωτικά, στο πλαίσιο ενός νέου νομοσχεδίου που θα δρομολογηθεί στη βουλή πριν τα τέλη της χρονιάς.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!