Με τις πετρελαϊκές τιμές να έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα και τον χρόνο για την στρατηγικής σημασίας κάλπη των ενδιάμεσων κοινοβουλευτικών εκλογών (στις 8 Νοεμβρίου) να μετρά πλέον αντίστροφα, ο Τζο Μπάιντεν δεν θα καθυστερήσει άλλο μια δυναμική παρέμβαση στην ενεργειακή αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.
Όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο του, σε ομιλία του απόψε θα ανακοινώσει το νέο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να περιορίσει το υψηλό πετρελαϊκό κόστος που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα νέα μέτρα
Αιχμή του δόρατος θα είναι η έγκριση για την απελευθέρωση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας (SPR), ωστόσο δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως πιθανότατα θα στρέψει τα πυρά του και προς τον πετρελαϊκό κλάδο, προκειμένου και ο ιδιωτικός τομέας να… συνεργαστεί για τη μείωση των τιμών.
Αναφορικά με τα στρατηγικά αποθέματα, το πλάνο περιλαμβάνει την πώληση επιπλέον 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου μέχρι τα τέλη της χρονιάς, που θα ανεβάσει έτσι συνολικά στα 180 εκατ. βαρέλια την συνολική ποσότητα πετρελαίου που έχει απελευθερώσει η χώρα από το Μάρτιο.
Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο κ. Μπάιντεν θα «ανοίξει» παράθυρο για νέες παρεμβάσεις αμέσως μετά, εφόσον οι πετρελαϊκές τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή των επιπέδων προσφοράς που αποφάσισε πρόσφατα ο ΟΠΕΚ+.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ήδη εντολή στο επιτελείο του να βρίσκεται «στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής» και να έχει έτοιμο σχέδιο για πιθανές επιπλέον πωλήσεις πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Η πληροφορία αυτή ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές του κλάδου ως έμμεση προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν στην αγορά ένα «ταβάνι» στην τιμή του αργού και δη, της βενζίνης.
Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη δρομολόγηση της επανα-τροφοδότησης των στρατηγικών αποθεμάτων, με νέες αγορές, σε μεταγενέστερο στάδιο, εφόσον η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρήσει κάτω από τα 67-72 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα ενδεικτικά το WTI έχει ανέβει στα 83,44 δολάρια και το Brent στα 90,85 δολάρια το βαρέλι.
Η λαϊκή πίεση
Στα αμερικανικά πρατήρια η μέση τιμή της βενζίνης κινείται σήμερα λίγο κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι, ήτοι κατά 60% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου. Αν και υπάρχουν τουλάχιστον δέκα πολιτείες, όπου η τιμή έχει ανέβει και πάλι πάνω από το όριο των 4 δολαρίων το γαλόνι.
Η αύξηση αυτή, μαζί με την γενικότερη ακρίβεια στην αγορά, είναι στην κορυφή των θεμάτων που απασχολεί το αμερικανικό κοινό περίπου τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη των ενδιάμεσων εκλογών. Το ορατό ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου σημαίνει πως ο κ. Μπάιντεν θα έχει στενότερα περιθώρια να εφαρμόσει το πρόγραμμα του κατά το δεύτερο μισό της θητείας του.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως Δημοκρατικοί υποψήφιοι από όλες τις γωνιές της χώρας «γκρινιάζουν» προς το Οβάλ Γραφείο ότι γίνονται αποδέκτες πολύ έντονων διαμαρτυριών από τους ψηφοφόρους για την τιμή της βενζίνης.
Τα πυρά προς τις Big Oil
Η προεκλογική πίεση της κοινής γνώμης αιτιολογεί και το γιατί το Οβάλ Γραφείο θα στραφεί στο σημείο αυτό πολύ πιο επιθετικά κατά των Big Oil, τα ταμεία των οποίων έχουν… θησαυρίσει από το ράλι των ενεργειακών τιμών.
Μόλις πρόσφατα η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ κατονόμασε δημοσίως τον πετρελαϊκό όμιλο της ExxonMobil ως μια από τις εταιρείες που στρέφονται κατά του συμφέροντος της αμερικανικής κοινωνίας αρνούμενες να αποδεχτούν την έκκληση της κυβέρνησης για μείωση των τιμών. Υπουργοί και ανώτατα στελέχη θεσμικών κυβερνητικών οργάνων, όπως το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο, φαίνεται πως έχουν πολλαπλές συναντήσεις για το σκοπό αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες, με στελέχη του κλάδου.
Αναλύσεις δείχνουν πως οι πετρελαϊκές εταιρείες κερδίζουν πλέον 1,30 έως 1,40 δολάρια ανά γαλόνι βενζίνης, αντί των 90 σεντς που κέρδιζαν παραδοσιακά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να συνεργαστούν επίσης για τη μείωση των τιμών στην αντλία, κάτι που πλέον ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό, όχι απλά να ζητήσει, αλλά να απαιτήσει δημοσίως. Αν και δεν είναι σαφές ακόμη πως ακριβώς θα το εφαρμόσει στην πράξη…
Ένα πρώτο σενάριο είναι η επιβολή ενός νέου φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων, όπως έχουν ήδη κάνει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος το έχουν ήδη ζητήσει ευθέως από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Όμως, στο τραπέζι έχει μπει και ένα ακόμη, πιο ακραίο, σενάριο: η επιβολή ενός πλαφόν στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων. Με αυτό φαίνεται πως απειλεί πλέον ευθέως τους αμερικανικούς κολοσσούς ο Λευκός Οίκος.
Ένα τέτοιο μέτρο προφανώς θα μειώσει κάθετα τα έσοδα των αμερικανικών πετρελαϊκών ομίλων που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την προσπάθεια πολλών κρατών, κυρίως της Ευρώπης, να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές προμήθειες, ενώ πιθανότατα θα «ρίξει» και τις τιμές στα ντόπια πρατήρια.
Όμως, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές με τους ξένους αγοραστές να πληρώνουν το τίμημα. Οι εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και για το λόγο αυτό δεν λύγιζαν μέχρι τώρα στις πιέσεις, όμως το νέο μήνυμα από τον Λευκό Οίκο είναι πως την τρέχουσα περίοδο η προτεραιότητα του είναι οι εκλογές και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και όχι το τι συμβαίνει στην… Ευρώπη!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!