Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, αναφερόμενος στην πιθανή αντίδραση της Μόσχας στα πλαφόν των τιμών που δρομολογεί η Δύση. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος επανέλαβε τις απειλές της Μόσχας να κρατήσει τις τιμές στα ύψη, γνωρίζοντας ήδη πως η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για δραστική μείωση της ημερήσιας παραγωγής του από το Νοέμβριο θα δημιουργήσει και πάλι πολύ «σφιχτά» περιθώρια στον κλάδο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Νόβακ υποστήριξε πως τα πλαφόν στις τιμές θα στραφούν ενάντια στις χώρες που θα τα υιοθετήσουν, καθώς θα οδηγήσουν σε προσωρινές περικοπές στα επίπεδα παραγωγής. Επίσης επανέλαβε την απειλή που έχει εκφράσει το Κρεμλίνο πως θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα εφαρμόσουν πλαφόν στις τιμές.
Το TASS αναφέρει πως η Ρωσία θα παράγει 530 εκατ. τόνους πετρελαίου το 2022 (ήτοι 10,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) και 490 εκατ. τόνους το 2023.
► Διαβάστε και: ΟΠΕΚ: Συμφωνία για δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια - Αύξηση τιμών
Οι κομβικές εξελίξεις στον ΟΠΕΚ+
Οι δηλώσεις Νόβακ έγιναν μετά το πέρας της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, στην οποία μετείχε εκπροσωπώντας τη Μόσχα. Στη συνεδρίαση αυτή, το πετρελαϊκό καρτέλ αποφάσισε να προχωρήσει σε πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής από το Νοέμβριο, κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αναλογεί στο 2% της παγκόσμιας προσφοράς μαύρου χρυσού, σε μια προφανή προσπάθεια να κρατήσει τις τιμές πάνω από το όριο των 90 δολαρίων (ή ιδανικά και υψηλότερα).
Είναι κοινό μυστικό πως η Ρωσία ήταν από τις χώρες που υποστήριξε θερμά τη μείωση της παραγωγής έχοντας κάθε λόγο να κρατήσει ψηλά τις τιμές προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα ενεργειακά της έσοδα, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Εξάλλου, το διαφαινόμενο πλαφόν στις πετρελαϊκές τιμές που δρομολογεί τόσο το G7 όσο και η EE είναι και ο λόγος που ο ΟΠΕΚ+ δρομολόγησε ήδη τη μείωση στα επίπεδα παραγωγής, παρά την έντονη αντίδραση της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, θέλοντας να ανακόψει τη διολίσθηση που είχε αρχίσει να παρατηρείται στις τιμές του μαύρου χρυσού που άγγιζαν τα 80 δολάρια το βαρέλι από τα περίπου 120 δολάρια που είχαν φτάσει στις αρχές Ιουνίου.
Ανοδικά και πάλι οι τιμές
Πραγματικά από την περασμένη Παρασκευή, οπότε διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες περί πολύ μεγάλης μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, η τιμή του μαύρου χρυσού έχει ανέβει συνολικά κατά πάνω από 5%. Σήμερα το Brent κινείται στα 93,17 δολάρια, αυξημένο κατά 1,50%.
Πλέον αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως οι τιμές θα «σκαρφαλώσουν» και πάλι πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι στις διεθνείς αγορές των commodities. Αν και πληροφορίες εμφανίζουν το Λευκό Οίκο να έχει «έτοιμο» σχέδιο αντίδρασης με την απελευθέρωση νέων σημαντικών ποσοτήτων από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, πιθανότατα στα 10 εκατ. βαρέλια, προκειμένου να συγκρατήσει κάπως την ανοδική τροχιά που θα πάρουν οι τιμές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!