Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΕ: «Βουτιά» για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου το 2023

Σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση για το παγκόσμιο εμπόριο προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εκτιμώντας πως τα «πολλαπλά σοκ» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκτίναξη του ενεργειακή κόστους και την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και θα συμπιέσει τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΕ δήλωσε πως περιμένει τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου να κυμανθεί μόλις στο 1% το 2023, ήτοι αισθητά χαμηλότερα από το 3,4% της προηγούμενης εκτίμησης του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό της φετινής χρονιάς εκτιμώντας πως το εμπόριο φέτος θα αναπτυχθεί κατά 3,5% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 3%.

Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα αυτά, που συμφωνούν με τις ανάλογες δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, σηματοδοτούν μια σημαντική επιδείνωση, αν λάβουμε υπόψη πως το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύχθηκε πέρυσι κατά το θεαματικό 9,7%, χάρη στην αύξηση των αγορών καταναλωτικών προϊόντων που αντιστάθμισε την υποχώρηση του κλάδου των υπηρεσιών, των ταξιδιών και της φιλοξενίας λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. 

Οι παράγοντες επιδείνωσης

«Η εικόνα του 2023 έχει επιδεινωθεί σημαντικά» υποστήριξε η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση Μάλιστα προειδοποίησε πως το υψηλό ρίσκο κυρίως από τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας δεν αποκλείει ακόμη χαμηλότερες επιδόσεις. «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αντί να πάει καλύτερα, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο» υποστήριξε. 

Πέρα από τα αυξανόμενα οικονομικά ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, είναι προφανές πως θα υποφέρουν και οι φτωχότερες χώρες, με το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, των τροφίμων, των λιπασμάτων να ανεβάζει την ανασφάλεια στα τρόφιμα και να αυξάνει τα χρέη των αναπτυσσόμενων κρατών. 

Στους παράγοντες ανάσχεσης είναι, άλλωστε, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην παραγωγή τροφίμων και στο εμπόριο, όπως και η αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας λόγω των lockdown και της διατάραξης της βιομηχανικής της παραγωγής.

Κίνδυνος από τις προστατευτικές πρακτικές 

Μέσα στο κλίμα αυτό η στροφή σε εμπορικές πρακτικές προστατευτισμού είναι ένας… πειρασμός, όπως εξήγησε, απαριθμώντας συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου πολλές χώρες υιοθέτησαν περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Όμως, τέτοια μέτρα το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθαίνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να μειώνουν το βιοτικό επίπεδο και τις οικονομίες.  

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών 

Πάντως, η η κυρία Οκόντζο-Ιουέλα στάθηκε και στο ρόλο των κεντρικών τραπεζών, καθώς η καθυστερημένη αντίδραση τους στις πληθωριστικές πιέσεις ή η πολύ δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να πυροδοτήσει ύφεση σε κάποιες χώρες. 

«Οι διαμορφωτές (της νομισματικής πολιτικής) είναι αντιμέτωποι με αναπόφευκτες επιλογές, καθώς προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην πάταξη του πληθωρισμού και τη διατήρηση της πλήρους απασχόλησης, αλλά και να προωθούν σημαντικούς στόχους όπως η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ