Σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου από τις τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του Nord Stream που είχαν υποστεί ζημιά ισχυρίστηκε νωρίτερα η Gazprom με ανακοίνωση της, εξηγώντας πως είναι δυνατή η επανάληψη των ροών μέσω της εναπομείνουσας γραμμής του Nord Stream 2. Με τον τρόπο αυτό το Κρεμλίνο επανέρχεται στο ακανθώδες ζήτημα της λειτουργίας του Nord Stream 2, που δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα σε λειτουργία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, η πίεση στις τρεις γραμμές που είχαν υποστεί ζημιά έχει σταθεροποιηθεί, επομένως ο ρωσικός όμιλος εργάζεται για την μείωση των περιβαλλοντολικών κινδύνων.
Πρόκειται για τη Γραμμή Α του Nord Stream 2 και τις δύο γραμμές του Nord Stream 1, όπου είχαν εντοπιστεί οι διαρροές, χωρίς ακόμη να υπάρχει εξήγηση για τα αίτια. Αν και το σύνολο της δυτικής κοινότητας έκανε ανοιχτά λόγο για σαμποτάζ «δείχνοντας» έναν ακόμη εκβιασμό της Μόσχας.
Η Gazprom ισχυρίζεται πως εργάζεται για την μείωση της πίεσης στη γραμμή Β του Nord Stream 2, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφαλής επιθεώρηση του αγωγού και να γίνει διαχείριση του πιθανού περιβαλλοντολογικού κινδύνου που προκύπτει από την πολυήμερη διαρροή.
Πάρτε άμεσα φυσικό αέριο από τον Nord Stream 2
Η Gazprom υποστήριξε πως η γραμμή "Β" του Nord Stream 2 μπορεί ακόμη να εξάγει αέριο στην Ευρώπη, αν ληφθεί μια απόφαση για έναρξη των παραδόσεων. Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα βάζει και πάλι στο τραπέζι με εκβιαστικό τρόπο το ζήτημα της λειτουργίας του επίμαχου Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά ο αγωγός δεν λειτούργησε ποτέ προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Κρεμλίνου.
Η αρμόδια εποπτική ενεργειακή αρχή της Γερμανίας δεν έδωσε το τελικό «πράσινο φως» για την έναρξη της λειτουργίας του επίμαχου αγωγού, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί το ντόμινο της ενεργειακής κρίσης, πριν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με τη σημερινή ανακοίνωση της η Gazprom υπενθυμίζει στη Γερμανία και την Ευρώπη συνολικά, όχι μόνο την υψηλή εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και πως η επίλυση της ενεργειακής κρίσης θα ήταν δυνατή αν το Βερολίνο και όχι μόνο δέχονταν το άνοιγμα των ροών μέσω του… ανέπαφου και δίχως ζημιές Nord Stream 2.
Ο επίμαχος αγωγός
Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τις αυξημένες ανάγκες της Γερμανίας για φυσικό αέριο, αλλά τελικά κατέληξε να επιβεβαιώσει την υψηλή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα. Μάλιστα, παρά τις επικρίσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Γερμανίας (και δη, από τους Αμερικανούς) η προηγούμενη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έκανε ότι μπορούσε για να προωθήσει το project και να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του.
O αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους 9,5 δισ. ευρώ τελικά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021, όμως η ανοδική πορεία των ενεργειακών τιμών που είχε ξεκινήσει, οδήγησε τον διεθνή παράγοντα αλλά και την εγχώρια αντιπολίτευση να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις προς τη κυβέρνηση Μέρκελ να μην εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του. Άλλωστε, οι αντίστοιχες ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε προς την κατεύθυνση αυτή η Μόσχα δεν άφηνε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Κρεμλίνου. Τελικά η αρμόδια ενεργειακή εποπτική αρχή ανέβαλε επ'αόριστον την έγκριση της λειτουργίας του αγωγού, χρησιμοποιώντας ένα διαδικαστικό επιχείρημα που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στη Ρωσία.
Πλέον υπό το φως των εξελίξεων που ακολούθησαν και της σαφής πρόθεσης της Γερμανίας και της Ευρώπης συνολικά να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές ενεργειακές ροές είναι λίαν αμφίβολο αν ο αγωγός θα λειτουργήσει ποτέ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν δείχνει καμία διάθεση να αποδεχτεί μια τέτοια προοπτική και αναζητά συχνά-πυκνά τρόπους να επανεφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη λειτουργίας του Nord Stream 2. Και βέβαια οι τωρινές, ύποπτες διαρροές στον Nord Stream 1, που ακόμη κι αν σταμάτησαν, αυτό δεν σημαίνει πως ο αγωγός μπορεί να επαναλειτουργήσει άμεσα κανονικά, έδωσαν μια ακόμη αφορμή στο Κρεμλίνο να επανέλθει στο επίμαχο θέμα.
Θυμίζουμε πως η Ευρώπη έχει ξεκινήσει έρευνες για τις... περίεργες υποθαλάσσιες διαρροές στους αγωγούς στη θάλασσα της Βαλτικής, με τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία να έχουν καταγγείλει δημοσίως πως πρόκειται για σαμποτάζ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!