Οικονομική ενίσχυση εκατομμυρίων ευρώ, στα πρότυπα την ενίσχυσης της Lufthansa κατά την περίοδο του κορονοιού, αναμένεται να εγκρίνει η γερμανική κυβέρνηση σε εταιρείες ενέργειας όπως η Uniper, που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις στην Gazprom.
Η κυβέρνηση Σόλτζ θέλει να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια τη δυνατότητα χορήγησης έκτακτης βοήθειας σε εταιρείες του κλάδου, όπως η Uniper, θυγατρική του φινλανδικού ομίλου Fortum, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους πελάτες του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών.
Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι συζητούνται ήδη τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια. Οι τροπολογίες αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Βερολίνο να επιβάλει γρήγορα έναν εφάπαξ φόρο φυσικού αερίου με στόχο να κατανείμει αναλογικά τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές και να βοηθήσει τους προμηθευτές.
Η Γερμανία, μια από τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Η κατάσταση αυτή έχει θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα ενεργειακών εταιρειών όπως η Uniper.
Μια πιθανή διάσωση της Uniper από το κράτος θα μπορούσε να σημάνει την επανάληψη του σχεδίου που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια για την παροχή στήριξης στη Lufthansa όταν η αεροπορική εταιρεία, που απειλήθηκε από την κρίση του COVID-19, είχε λάβει συνολικά εννέα δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να έχει επιλογές στο μοντέλο της βοήθειας της Lufthansa», τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Αναφορικά με το ενδεχόμενο μερικής κρατικοποίησης της Uniper, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι δεν αποκλείεται, αλλά θα ήταν μια επιλογή έσχατης ανάγκης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!