Νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ετοιμάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για να ενισχύσει την οικονομία, το οποίο προβλέπει μπόνους 200 ευρώ σε 28 εκατομμύρια συνταξιούχους και μόνιμους υπαλλήλους.
Το ποσό, θα καλυφθεί από την αύξηση της φορολόγησης των εταιριών ενέργειας, οι οποίες σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, θα φορολογηθούν στο 25% των υπερκερδών τους από το φυσικό αέριο.
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, πρόκειται για ιδέα του ίδιου του Ιταλού πρωθυπουργού και η κίνηση αυτή επισημοποιήθηκε πριν δυο μήνες. Αρχικά η φορολόγηση των υπερκερδών ήταν της τάξεως του 10%, αλλά τώρα αποφασίσθηκε η ουσιαστική της αύξηση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Ντράγκι θα στηρίξει τους ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες για την χρήση των μέσων μεταφοράς και θα παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα -κατά 30 λεπτά του ευρώ το λίτρο- μέχρι τον Ιούλιο.
2,5 χρόνια μέχρι την ενεργειακή απαγκίστρωση από τη Ρωσία
"Θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειαστεί. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η παροχή βοήθειας σε πολίτες και επιχειρήσεις", εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Με στόχο να μην κινδυνεύσει η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αποφασίσθηκε να δοθούν επιπλέον χρήματα στις εταιρίες που έχουν αναλάβει τις κρατικές εργολαβίες, λόγω των αυξήσεων στα διάφορα υλικά που χρησιμοποιούν.
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία για την ολική ανεξαρτητοποίηση από τις εισαγωγές αυτές, η Ιταλία θα χρειαστεί ακόμη δυόμιση χρόνια. Μέχρι το 2025, εξήγησε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, η χώρα του θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες θα αγγίξουν τα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
"Θέλουμε την όσο γίνεται γρηγορότερη αποδέσμευση από την Μόσχα. Δεν υφίσταται, δε, καμία διαφοροποίηση της χώρας μας από την ευρωπαϊκή γραμμή, στο θέμα της ρωσικής απαίτησης για πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια", εξήγησε ο Ντράγκι.
Ενίσχυση των μηχανισμών της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ζήτησε την άμεση επανεξέταση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αντιμετωπίσει τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
«Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν από τους προκατόχους μας τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν εξυπηρετήσει καλά τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά είναι ανεπαρκείς για την τρέχουσα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε τώρα», είπε ο Ντράγκι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκάλεσε το όραμά του για μια νέα ΕΕ, μια μορφή «ρεαλιστικού φεντεραλισμού» που θα περιλαμβάνει κοινή λήψη αποφάσεων για τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική.
«Αν αυτό απαιτεί την έναρξη μιας διαδικασίας για την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, θα πρέπει να το αποδεχθούμε», είπε ο Ντράγκι.
Η Ιταλία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, θα υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης νέων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ουκρανίας.
Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ «απαιτούν επιτάχυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο Ντράγκι, καλώντας για συντονισμένες αποφάσεις άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η Γαλλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει θέσει την ενίσχυση του αμυντικού συντονισμού της ΕΕ ως κορυφαία προτεραιότητα φέτος.
Η ενότητα της ΕΕ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να πουλάει φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Η ενέργεια διχάζει τους ευρωπαίους καθώς κάποια κράτη μέλη πιέχουν για νέο πακέτα οικονομικών και ενεργειακών κυρώσεων προς τη Μόσχα και κάποια άλλα όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία που αρνούνται να επιβάλλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!