Δεν έχει τέλος το κύμα φυγής εταιρειών της Δύσης από την Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου που διαρκεί πλέον 18 μέρες, με πολλές απώλειες και από τις δυο πλευρές κι ένα ανθρωπιστικό δράμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Διεθνείς όμιλοι από τον χώρο της μόδας, της εστίασης, της ενέργειας και της τεχνολογίας, αλλά και βιομηχανικοί κολοσσοί όπως αυτοκινητοβιομηχανίες, ανακοίνωσαν την παύση της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης στη χώρα, αντιστρέφοντας έτσι μία πορεία τριών δεκαετιών που χαρακτηρίστηκε από ξένες επενδύσεις στη ρωσική επικράτεια αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Από τη Ρωσία αποχωρούν αυτοκινητοβιομηχανίες - κολοσσοί, όπως η HONDA, η MAZDA, η DAIMLER, η VOLKSWAGEN, η BMW, η GM, αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η CONTINENTAL.
Δεν είναι όμως μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές. Γνωστές αλυσίδες fast food οι οποίες θεωρούνται σε όλο τον κόσμο ως το έμβλημα του αμερικανικού καπιταλισμού, ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους να φύγουν από την ρωσική αγορά, κλείνοντας τα καταστήματά τους. Η McDonald’s, η Coca-Cola, η KFC, η Pizza Hut, η Pepsico και η Starbucks διέκοψαν προσωρινά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, ενώ ορισμένες εξακολουθούν να καταβάλουν μισθούς στους υπαλλήλους τους. Πολλές από αυτές μάλιστα εισέπραξαν αρνητική κριτική γιατί καθυστέρησαν να το ανακοινώσουν...
Αντίο Chanel, Gucci, Prada
Chanel, Louis Vuitton, Prada και Burberry ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως σταματούν «προσωρινά» την δραστηριότητά τους στη Ρωσία. Ο οίκος Hermès ήδη διέκοψε τις πωλήσεις από τις 4 Μαρτίου. Το ίδιο έπραξε και ο όμιλος Kering που κατέχει τον οίκο Gucci, κλείνοντας και τα 13 καταστήματα που έχει στη Ρωσία.
Η Rolex, η μεγαλύτερη ελβετική μάρκα πολυτελών ρολογιών, θα σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία, ενώνοντας τη φωνή της με τους ομίλους Swatch Group και Richemont, ενώ και η αυστριακή Swarovski ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη χώρα κλείνοντας και τα 12 καταστήματά της και σταματώντας τις εξαγωγές μέχρι νεωτέρας.
Η ισπανική εταιρεία, πώλησης ειδών μόδας Inditex ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις των ZARA, Pull & Bear, OYSHO κ.λπ.
Το ίδιο έπραξε και η εταιρεία ένδυσης H&M Group, η οποία διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία και αποφάσισε να τα κλείσει προσωρινά.
Η Nike ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων που διαθέτει στη χώρα, ωστόσο ακόμη λειτουργούν εκείνα που ανήκουν σε ανεξάρτητους συνεργάτες.
Η Ikea, η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, με 17 καταστήματα στη Ρωσία και περίπου 15.000 εργαζόμενους, αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και λιανικής, καθώς και κάθε εμπόριο με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.
Ενεργειακή «έξοδος»
Από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία είναι η BP, η οποία εγκατέλειψε το μετοχικό της μερίδιο στην κρατικά ελεγχόμενη ρωσική πετρελαική Rosneft, που έφτανε στο 19,75%. Η αποχώρηση μάλιστα της BP από την ρωσική Rosneft θα της στοιχίσει αρκετά δισ. δολάρια, ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει υπό την πίεση και της βρετανικής κυβέρνησης.
Η Shell, ανακοίνωσε ότι «λόγω της παράλογης πράξης στρατιωτικής εισβολής» τερματίζει τη συνεργασία της με την επίσης κρατικά ελεγχόμενη Gazprom, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου Sakhalin-II αλλά και της εμπλοκής στο πρόγραμμα του αγωγού Nord Stream 2.
Η Equinor, η μεγαλύτερη ενεργειακή της Νορβηγίας, επίσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να αποχωρεί από τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει με τη Ρωσία.
Οι μόνοι δυτικοί ενεργειακοί όμιλοι που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν είναι η Exxon Mobil και η Total Energies, με την τελευταία να ανακοινώνει ωστόσο ότι δεν θα διαθέτει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία. Η Exxon έχει συμμετοχή στο Sakhalin-1 σε συνεργασία με την Rosneft και εταιρείες από την Ιαπωνία και την Ινδία, ενώ η Total Energies κατέχει μερίδιο στην Novatek PJSC, την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στη Ρωσία.
Τεχνολογικό εμπάργκο
Τόσο η Apple όσο και η ανταγωνίστρια Samsung, είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτό θα ωφελήσει την τρίτη στην κατάταξη, κινεζική Xiaomi, που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη χώρα.
Η Paypal ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες στη χώρα σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να «εκτιμήσει εύλογα τη συνολική πιθανή οικονομική επίδραση που μπορεί να προκύψει τελικά από αυτήν την κατάσταση.
Η μονάδα υπολογιστών cloud της Amazon ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται νέους πελάτες στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Η εταιρεία είπε ότι η μονάδα της Amazon Web Services δεν έχει κέντρα δεδομένων, υποδομή ή γραφεία στη Ρωσία και ότι ακολουθεί μια μακροχρόνια πολιτική να μην συνεργάζεται με τη ρωσική κυβέρνηση. Επίσης, σταματήσε να επιτρέπει νέες εγγραφές για το AWS στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Φρενίτιδα για τα τελευταία ψώνια
Αλαλούμ επικράτησε στα καταστήματα ΙΚΕΑ στη Ρωσία αμέσως μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα.
Ρώσοι καταναλωτές έσπευσαν στα καταστήματα της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, της Σιβηρίας και αλλού, προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα που τους ήταν απαραίτητα πριν τα μαγαζιά βάλουν λουκέτο.
Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που δείχνουν τεράστιες ουρές πελατών να γεμίζουν τα ρωσικά καταστήματα.
Τεράστιες ουρές χιλιομέτρων και έξω από τα McDonald's για ένα τελευταίο burger της αμερικανικής αλυσίδας fast food, μετά την απόφασή της να κλείσει τα 850 καταστήματα που διαθέτει στη χώρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!