Υποχώρησε σήμερα για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση η τουρκική λίρα λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία, ιδιαίτερα για την επίδρασή της στον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό και το διευρυμένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η λίρα είχε σήμερα απώλειες 0,5% φτάνοντας στα 14,7600 έναντι του δολαρίου, με μειωμένη αξία σχεδόν 11% από την αρχή του 2022 και 44% της αξίας της το 2021.
Οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι αρχές «πρέπει να αφήσουν τη λίρα να υποτιμηθεί λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων», δήλωσε ο Ρότζερ Κέλι, επικεφαλής περιφερειακός οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Περισσότερα αποθέματα συναλλάγματος θα βοηθούσαν, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιθανό να ανοίξει μια μεγάλη τρύπα στα αναμενόμενα έσοδα 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό φέτος», είπε.
«Ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν την πολιτική τους για τα χαμηλά επιτόκια».
Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε έναν κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο και μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% έκτοτε, πυροδοτώντας τη νομισματική κρίση.
Κάποια στιγμή στις 20 Δεκεμβρίου η λίρα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ των 18,4 ανά δολάριο, αναγκάζοντας την Άγκυρα για να στηρίξει το νόμισμα με ένα σχέδιο προστασίας των καταθέσεων της λίρας από την υποτίμηση, με δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προσπαθήσει να μετατρέψει τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, αυξάνοντας παράλληλα την ανάπτυξη, τις εξαγωγές και την απασχόληση χάρη στα χαμηλά ποσοστά.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πιθανό να διευρύνει το εξαρτώμενο από τις εισαγωγές ενέργειας έλλειμμα της Τουρκίας και να τονώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο 54%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!