Συνεχίζει την πτωτική της τάση η τουρκική οικονομία με τον πληθωρισμό στη χώρα να εκτοξεύεται σε νέα αρνητικά επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 χρόνων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Turksat.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε το 52,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 48,7%.
Οι μεταφορές σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, και ακολούθησαν τα προϊόντα επίπλων, και ο οικιακός εξοπλισμός και τα μη αλκοολούχα ποτά, ανέφεραν τα στοιχεία της Turksat.
Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4,81% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, έναντι του 11,10% τον προηγούμενο μήνα.
Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένει ότι ο πληθωρισμό στο τέλος του έτους θα είναι κατά 23,2%, περισσότερο από τα αναμενόμενα, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της.
Ωστόσο αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στο ότι το πετρέλαιο θα είναι στα 80,4 δολάρια το βαρέλι κι όχι στα 112 που είναι σήμερα μετά την ρωσική εισβολή, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις εισαγωγές ενέργειας της Τουρκίας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την οικονομία.
Σε μια εποχή που ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο το 2023 καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η αδύναμη οικονομία δεν θα είναι καλός σύμμαχος του.
Ο Ερντογάν πάντως δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός «θα είναι υπό έλεγχο» μέχρι το καλοκαίρι ενώ δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τη φθηνότερη λίρα για να μετατρέψει την Τουρκία σε παραγωγική δύναμη, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη για να περιορίσουν τα κέρδη των τιμών.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να «διασφαλίσει τη συνέχιση του εφοδιασμού τροφίμων και εμπορευμάτων».
Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης σωρευτικά σε τέσσερις συνεδριάσεις από τον Σεπτέμβριο. Οι μειώσεις ώθησαν το επίσημο επιτόκιο σχεδόν στο αρνητικό 35% όταν προσαρμόστηκε για τον ετήσιο πληθωρισμό, οδηγώντας το νόμισμα σε ύφεση.
Όμως η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα προμηθεύει με πάνω από το 50% του φυσικού αερίου της Τουρκίας, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος.
Η λίρα έχει βυθιστεί κατά 5,3% έναντι του δολαρίου φέτος, τη μεγαλύτερη μετά το ρωσικό ρούβλι και το πολωνικό ζλότι μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων αγορών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!