Σταθεροποιητική τάση στα 79,99 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζει το πετρέλαιο στο κατώφλι του 2022 και μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν κανονικά την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Φεβρουάριο καθώς τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ σημειώνουν νέα εβδομαδιαία πτώση.
Παρά τις Αμερικανικές πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ανάμεσα τους και η Ρωσία επιμένουν να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή φοβούμενοι τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Ομικρον.
Συμφωνα με το Bloomberg, το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 6,43 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένονται εντός της ημέρας.
Το πετρέλαιο έκλεισε το 2021 με ισχυρό μομέντουμ, κυρίως λόγω προβλημάτων στην παραγωγή που μείωσαν αθροιστικά την ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια, με τα ζητήματα να αφορούν κυρίως Εκουαδόρ, Λιβύη και Νιγηρία.
Οι ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση λόγω μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού έχουν γενικά υποχωρήσει και οι μεγάλες οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από το αρχικό υφεσιακό σοκ της πανδημίας. Ωστόσο ανησυχίες παραμένουν για μέρος της Ασίας.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου, κινείται σχεδόν χωρίς μεταβολή στα 79,99 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχωρεί ελαφρά στο Λονδίνο κατά 0,1%, στα 76,93 δολ. το βαρέλι.
Άγνωστο είναι τέλος, τι επίδραση θα υπάρξει στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ από την πολιτική αναταραχή στο Καζακστάν, μέλους του μπλοκ, όπου η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις διαδηλώσεις οργής για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!