Ο πάλαι ποτέ κολοσσός του βρετανικού λιανεμπορίου Arcadia που κατέχει τα Topshop, Burton και Dorothy Perkins, είναι το πρώτο μεγάλο θύμα του κορονοϊού, καθώς το παρατεταμένο λουκέτο των φυσικών του καταστημάτων επέφερε την κήρυξη πτώχευσης.
Η εταιρεία που απασχολεί πάνω από 13.000 εργαζόμενους μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης μετά την αποτυχία της να βρει άμεσα ρευστό. Το «μπαμ» έσκασε την Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό πως δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για ένα πακέτο διάσωσης 30 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.
Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, η αυτοκρατορία του Σερ Φίλιπ Γκριν μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης, τονίζοντας ωστόσο ότι όλες οι παραγγελίες της μέχρι και εκείνη την ώρα θα παραδοθούν κανονικά στους καταναλωτές, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα γίνουν αμέσως απολύσεις.
Προς το παρόν, ξεκινά ένας αγώνας διαπραγματεύσεων με την Deloitte για το πώς θα μπορέσει ο όμιλος να ανακάμψει. Η τελική απόφαση θα είναι των βρετανικών δικαστηρίων που θα αποφασίσει αν η εταιρεία θα μπορέσει να συνεχίσει ή θα πρέπει να κομματιαστεί και να πωληθεί. Σύμφωνα με τον βρετανικό πτωχευτικό κώδικα, το καθεστώς εκκαθάρισης δίνει χρόνο στην Arcadia για ρευστότητα μέσω του παγώματος των χρεών της σε προμηθευτές κα. Τα 444 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα 22 στο εξωτερικό θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όπως ανακοινώθηκε.
Ο πρόεδρος της Arcadia Ίαν Γκράμπινερ χαρακτήρισε τη Δευτέρα ως «μια απίστευτα λυπηρή μέρα για τον όμιλο». «Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού λουκέτου για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, έχει επηρεάσει σοβαρά το λιανεμπόριο όλων των brands μας» διευκρίνισε.
«Εν μέσω αυτής της γεμάτης τεράστιων προκλήσεων περιόδου, η προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας και να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα του ομίλου, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την πανδημία και να ανταποκριθούμε και σε άλλες μάχες. Εντέλει όμως, αντιμετωπίζοντας τις πιο δύσκολες συνθήκες στο λιανεμπόριο που έχουμε ποτέ βιώσει, τα εμπόδια που βρήκαμε ήταν τελικά πολύ πιο σοβαρά» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η Boohoo είναι ένας από τους πιθανούς αγοραστές του μεγαλύτερου brand του ομίλου, του Topshop. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν όλα τα brands πωληθούν χωρίς να καταργηθούν εντελώς, οι προκλήσεις για τη διατήρηση των 13.000 θέσεων εργασίας παραμένουν τεράστιες. Στην περίπτωση που τα μεγαλύτερα βρετανικά e-shops Boohoo και Asos εξαγοράσουν ακόμη και όλα τα brands, δεν θα πάρουν και το portfolio των φυσικών καταστημάτων. Αυτόματα αυτό σημαίνει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Πάντως, όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η Arcadia, το δημιούργημα του Σερ Φίλιπ Γκριν, αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κορονοϊού, καθώς δεν είχε καταφέρει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους κύριους ανταγωνιστές της στο βρετανικό e-commerce, τους Asos, Boohoo και Pretty Little Thing. Και σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των Marks and Spencer Πολ Μάινερς, ο κορονοϊός απλώς επιτάχυνε την κατάσταση. «Ο κορονοϊός, προφανώς κι αποτέλεσε έναν αξιοσημείωτο παράγοντα (για την κατάρρευση), αλλά η αλήθεια είναι πως τα brands (της εταιρείας) αιμορραγούν εδώ και 15 χρόνια. Ο Σερ Φίλιπ επί της ουσίας ποτέ του δεν άρπαξε την ευκαιρία του online εμπορίου. Δεν έκανε καμία επένδυση σε αυτόν τον τομέα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!