Θέμα ωρών είναι να ανακοινωθεί πως ο κολοσσός του βρετανικού λιανεμπορίου Arcadia του Σερ Φίλιπ Γκριν, στον οποίο υπάγονται τα Topshop, Burton και Dorothy Perkins, πτώχευσε. Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται πηγές ανώτατων στελεχών της εταιρείας, μια συμφωνία διάσωσης της τελευταίας στιγμής είναι σχεδόν απίθανη, πράγμα που σημαίνει πως βρίσκονται στον αέρα 13.000 θέσεις εργασίας.
Η εταιρεία, που κατέχει μεγάλα βρετανικά brands (Miss Selfridge, Topman, Wallis και Evans) έψαχνε εδώ και μήνες ρευστό, ώστε να αντισταθμίσει τη ζημία της πανδημίας από το λουκέτο στα φυσικά καταστήματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Τα πρώτα ερωτήματα για το μέλλον της αυτοκρατορίας του Σερ Φίλιπ αναδύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε γνωστό πως ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με πιστωτές για συμφωνία δανείων ύψους 30 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.
Η Arcadia αναζητεί αέρα ρευστότητας απέναντι στους πιστωτές και για να τον κερδίσει φαίνεται πως θα κάνει χρήση του αντίστοιχου πτωχευτικού κώδικα. Μετά έχει δύο επιλογές, είτε να ξαναμπεί σε ορθή πορεία, είτε θα κομματιαστεί και πωληθεί τμηματικά. Η απόφαση για τον καλύτερο τρόπο ανεύρεσης ρευστού θα ληφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.
Πάντως, όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η Arcadia αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κορονοϊού, καθώς δεν είχε καταφέρει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους κύριους ανταγωνιστές της στο βρετανικό e-commerce, τους Asos, Boohoo και Pretty Little Thing. Και σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των Marks and Spencer Πολ Μάινερς, ο κορονοϊός απλώς επιτάχυνε την κατάσταση. «Ο κορονοϊός, προφανώς κι αποτέλεσε έναν αξιοσημείωτο παράγοντα (για την πτώχευση), αλλά η αλήθεια είναι πως τα brands (της εταιρείας) αιμορραγούν εδώ και 15 χρόνια. Ο Σερ Φίλιπ επί της ουσίας ποτέ του δεν άρπαξε την ευκαιρία του online εμπορίου. Δεν έκανε καμία επένδυση σε αυτόν τον τομέα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!