Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Folli Follie: Από τις αποκαλύψεις του Γκρέγκο το 2018 στην έκθεση-κόλαφος της PwC

Εικόνα από την απολογία μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου τον περασμένο Σεπτέμβριο
Εικόνα από την απολογία μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου τον περασμένο Σεπτέμβριο / Πηγή: Intime

Το φως της δημοσιότητας είδε ολόκληρη η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου την οποία διενέργησε η PricewaterhouseCoopers (PwC) στη Folli Follie. Σε αυτήν γίνεται αναφορά σε «ουσιωδώς εσφαλμένες» οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες δημιούργησαν πλασματική εικόνα για το επενδυτικό κοινό, καθώς και σε ενδείξεις για υπεξαίρεση χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει η έκθεση της PwC, υπήρχαν «πειραγμένες» οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie («ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση), με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα, χάρη στην οποία από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Από αυτά, ο βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ, καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών, ενώ ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, έλαβε 3,8 εκατ. και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις Αρχές», αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της PwC. Tα ευρήματα της έκθεσης της PwC δεν περιορίζονται μόνο στη χειραγώγηση των μετοχών, καθώς αποκαλύπτεται επίσης ένα καλά στημένο κόλπο, όπως και προσπάθειες συγκάλυψης και παρεμπόδισης των ελέγχων, ακόμη και μετά τις αποκαλύψεις της QCM.

Η εσωτερική επικοινωνία

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται αναφορές σε εσωτερική επικοινωνία μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο τον Μάιο του 2018, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, σύμφωνα με τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενήμερο για την επιχείρηση συνδρομής προς την εταιρεία. Σύμφωνα με ένα email, μάλιστα, η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρασχεθεί «συνδρομή» στον όμιλο Folli Follie. Επιπλέον, στην έκθεση περιγράφονται όσα απάντησε ο Νίκος Σάκκος, υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας Κουτσολιούτσου, σε συνέντευξη στους ελεγκτές της PwC.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε διάθεση «κονδυλίου (80)» (σ.σ.: εικάζεται ότι πρόκειται για 80.000 ευρώ) για «κάποιες ανάγκες» του «ανθρώπου τους» που θα είναι «δίπλα τους μέχρι να τελειώσουν όλα». Όπως αναφέρεται, στο αίτημα του Ν. Σάκκου για τα 80.000 ευρώ ο ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) απαντά μονολεκτικά «ναι». Οι ελεγκτές της PwC αναφέρουν πως δεν έχει βρεθεί άλλη επικοινωνία για το εν λόγω θέμα και πως δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών. Ωστόσο, στην έκθεση αναφέρεται ότι «σε ατζέντα που ανευρέθηκε στα γραφεία της Εταιρείας» -και που πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία Β. Κατσαμπή- εντοπίστηκε καταχώριση με την περιγραφή Ν.ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ) για ποσό 80.000 με ημερομηνία 14-05-2018. Επίσης αναφέρεται ότι «το πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ.».

Ο Σάκκος υποστήριξε πως δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Όσον αφορά το θέμα των «αναγκών» (80) το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος), ο Ν. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80.000 ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.

Πάντως, η έκθεση της PwC κάνει και μια διευκρίνιση για τις επικοινωνίες: «Επισημαίνεται ότι οι επικοινωνίες παρατίθενται για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα».

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ το κέρδος της οικoγένειας Κουτσολιούτσου

Από την ενδιάμεση έκθεση της PwC προκύπτει πως τουλάχιστον για την περίοδο από το 2007 έως και το 2017 τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων ήταν ψευδή και παραπλανητικά. Η PwC, μάλιστα, εκτιμά πως οι εικονικές πωλήσεις από θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ασία λάμβαναν χώρα ήδη από το 2001. Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής διαχρονικά παρουσίαζε ανοδική πορεία και οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποκόμισαν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004-2017. Επιπρόσθετα, η εταιρεία από το 2001 έχει εγκρίνει διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου συνολικής αξίας 116 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία υπολογίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εισέπραξε 44 εκατ. ευρώ και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος 2,2 εκατ. ευρώ. 

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA) αλλά και από την ανασκόπηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, είχαν εκτελέσει επιπλέον αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας μέσω τρίτων. Σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εκάστοτε χρηματιστηριακή αξία της μετοχής, ενώ σε μία εξ αυτών η αγορά φαίνεται ότι προήλθε από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκόμιση σημαντικών κερδών από τη μετέπειτα πώληση των μετοχών, η οποία χρονικά φαίνεται να εκτελέστηκε μετά από τις ανακοινώσεις των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το α’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2009.

Συγκεκριμένα: 

  • Τον Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε αγορά 300.000 μετοχών της FFSA από την Landocean με εντολή του T. Law (κρατώντας ενήμερους τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο) όπως και πώληση 200.000 μετοχών τον Σεπτεμβρίου του 2009, με εκδήλωση πρόθεσης για την πώληση και άλλων 277.000 μετοχών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τις πραγματοποιηθείσες πωλήσεις των μετοχών αποκοιμίστηκαν κέρδη τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ. 
  • Τον Δεκέμβριο του 2008 τρίτο πρόσωπο εξαγόρασε 800.000 μετοχές της FF που βρίσκονταν στην κατοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσο μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής για ταμειακή διευκόλυνση του ιδίου. Με βάση τη συμφωνία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα επαναγόραζε τις μετοχές στην ίδια τιμή δύο περίπου μήνες αργότερα και ως εγγύηση εξέδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αν η επαναγορά δεν λάμβανε χώρα για οποιοδήποτε λόγο τότε το τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να προβεί σε πωλήσεις μετοχών όπως ο ίδιος ήθελε. Οι πωλήσεις μετοχών συγκεντρώνονται χρονικά στην περίοδο από τα τέλη Απριλίου 2009 έως τις αρχές Ιουλίου του 2009 και μέρος των εσόδων φαίνεται να μεταβιβάζεται στον ΓΚ. 
  • Τον Ιανουάριο του 2009 φαίνεται να πραγματοποιούνται αγορές άνω των 2,3 εκατ. μετοχών από φαινομενικά τρίτη ανεξάρτητη εταιρεία και σταδιακές πωλήσεις 1,7 εκατ. μετοχών από το τέλος Ιουλίου έως και τον Δεκεμβρίου του 2009 με καθαρό κέρδος πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Στο έγγραφο που εντοπίστηκε φαίνεται πως το κέρδος αυτό μοιράζεται στα δύο, ενώ έχει επίσης εντοπιστεί εξτρέ από τραπεζικό λογαριασμό του Δημήτρη Κουτσολιούτσου σύμφωνα με το οποίο στις 9/4/2010 πιστώνεται ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (είσπραξη) με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ και με περιγραφή που συνάδει με την επωνυμία της προαναφερόμενης εταιρείας. 

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει πως Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν υπό τον δικό τους έλεγχο και διενεργούσαν χρηματιστηριακές συναλλαγές με επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνταν στο όνομα τρίτων. Στα γραφεία της FFSA εντοπίστηκαν αντίγραφα 21 καταθετηρίων εγγράφων στα οποία εμφαίνεται να κατατίθενται σε λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με αιτιολογία "ΧΧΧΧΧΧ” 6,49 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω έχουν εντοπιστεί παρόμοια έγγραφα για καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συνολικού ύψους 23,2 εκατ. ευρώ. 

Πέραν των παραπάνω, έχουν εντοπιστεί έγγραφα που αποδεικνύουν πως οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προέβησαν σε αγορά σημαντικού αριθμού μετοχών της εταιρείας μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στη χρηματιστηριακή εταιρεία κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2011, περίοδο όπου άρχισαν οι συζητήσεις για πιθανή εξαγορά των ΚΑΕ από τη Dufry. Το επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε για την επικείμενη εξαγορά προς το τέλος του 2012. 

Διαβάστε όλη την έκθεση της PwC εδώ.

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι

Ηταν 4 Μαΐου 2018, όταν το αμερικάνικο fund QCM αποκάλυπτε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Με μια έκθεση- κόλαφο που έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, ο οικονομικός αναλυτής Γκάμπριελ Γκρέκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» στην Folli Follie και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης που φέρεται να ενορχήστρωσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Με «ελληνική Parmalat» παρομοίαζαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης την περίπτωση της Folli, βλέποντας αρκετές ομοιότητες με το σκάνδαλο- μεγατόνων της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας που συγκλόνισε την γειτονική χώρα στις αρχές της χιλιετίας.

Οι εξελίξεις που ακολουθήσαν ήταν καταιγιστικές. Η οργισμένη αντίδραση των ιδιοκτητών που αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του QCM, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων» δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τους φόβους του επενδυτικού κοινού που έσπευσε να ξεφορτώσει τις μετοχές που κατείχε στη τοξική εταιρεία. Το «ξεπούλημα» στην μετοχή διήρκησε μέχρι και τις 25 Μαΐου, οπότε τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.

Οι νέες επιθέσεις που ακολούθησαν από το αμερικάνικο fund, οι οποίες αναδείκνυαν το σαθρό οικοδόμημα που χτίστηκε η εταιρεία πυροδότησαν καταιγιστικές εξελίξεις και κινητοποίησαν τις εποπτικές και δικαστικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνες για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κουτσολιούτσου ενώ στη συνέχεια δεσμεύθηκαν και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων μερών.

Οι προσφυγές

Λίγο αργότερα ήρθαν και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη από ζημιωθέντες επενδυτές και μετόχους. Τον φθινόπωρο του ίδιο έτους, το πόρισμα της Alvarez & Marsal που απέδειξε τις χαοτικές αποκλείσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και σε όσα παρουσίαζε ο όμιλος ήρθε να άρει κάθε αμφιβολία για το μέγεθος της απάτης. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων 118 ετών στην Ελλάδα, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το σκάνδαλο των μεταλλείων Λαυρίου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διεθνής ελεγκτική εταιρεία.

Υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων και με διαφορά κάποιων μηνών, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με εξαίρεση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο που από CEO παρέμεινε απλό μέλος. Μάλιστα, σε μια κίνηση που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση έσπευσε να διαχωρίσει την θέση του, και να επιρρίψει τις ευθύνες για το σκάνδαλο στον πατέρα του. «Για όλα φταίει ο πατέρας μου», σημείωσε σε συνέντευξή του, τονίζοντας πως είναι χρέος του να παραμείνει για να οδηγήσει την εταιρεία στην εξυγίανση.

Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης που έχανε πλέον τον βηματισμό της και έδειχνε να ξεμένει από ρευστότητα, αφού πιστωτές και τράπεζες διέκοψαν κάθε πίστωση. Επιπλέον, οι διεθνείς οίκοι μόδας που εκπροσωπούσε η Folli (μεταξύ των οποίων Nike, UGG, Guess) άρχισαν να εγκαταλείπουν το καράβι που βούλιαζε, ενόσω νέα στοιχεία για το μέγεθος του «οικονομικού εγκλήματος» ήρθαν στην επιφάνεια με το πόρισμα της PwC.

Η εξυγίανση

Μετά από 949 ημέρες απ’ όταν ο short seller Gabriel Grego του αμερικανικού fund QCM αποκάλυψε τη μεγάλη απάτη των Κουτσολιούτσων, η Folli Follie, που κάποτε διαφημιζόταν σαν το διαμάντι στο στέμμα του ελληνικού επιχειρείν, πλέον οδεύει προς τη σωτηρία της.  

Η έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από τις γενικές συνελεύσεις των τριών κατηγοριών ομολογιούχων (Eurobonds, Swissbonds και Schuldschein) χθες είναι το πρώτο βήμα και ακολουθεί η κατάθεση αιτήματος υπαγωγής της πολύπαθης εταιρείας στο άρθρο 106 β’ ή δ’ του πτωχευτικού κώδικα στις 16 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα 2/3 των ομολογιούχουν των Eurobond ενέκριναν την πρόταση της Folli Follie, ενώ τη θετική τους ψήφο έδωσε το 51% των ομολογιούχων σε Swissbonds.

Μετά  την θετική ψήφο των κατόχων Eurobonds, εγκρίθηκε η  ανάκληση της U.S. Bank Trustees Limited ως Διαχειριστή (σχετικά με τα Eurobonds) και η αντικατάστασή της με την Lucid Trustee Services Limited ως νέου Διαχειριστή των Eurobonds.

Η συμφωνία εξυγίανσης της άλλοτε λαμπερής εταιρείας με ιδιοκτήτες πλέον τους πιστωτές της, προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών.

Πρόκειται για την OpsCo η οποία θα διατηρεί την εμπορική δραστηριότητα, ήτοι τα σήματα Folli Follie και Links of London, όπως και συμβάσεις που αφορούν καταστήματα κοσμημάτων, μόδας, καλλυντικών και τα factory outlet και την εταιρεία AssetCo που θα κατέχει την ακίνητη περιουσία και περιουσιακά στοιχεία που δεν αφορούν τη βασική δραστηριότητα της Folli Follie. Η OpsCo θα αποτελεί θυγατρική κατά 90% της AssetsCo και θα εκδώσει νέες ομολογίες ύψους 60 εκατ. ευρώ με δικαιούχους τους πιστωτές, διάρκειας 5+2 ετών.

Με βάση τη συμφωνία το ποσοστό των έως τώρα μετόχων, δηλαδή των Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Fosun International Holdings και JP Morgan Securities, θα περιοριστεί στο 10%.

Επιπλέον προβλέπεται έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 13 εκατ. ευρώ σε συμφωνία με το αμερικανικό private equity Arena έναντι εξασφαλισμένων ομολογιών. Για την εν λόγω χρηματοδότηση, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει ρευστότητα, θα χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις το ιστορικό πολυκατάστημα «Μινιόν» στην Ομόνοια και ένα ακίνητο της εταιρείας στο Κορωπί.

Σε ότι αφορά την ενδιάμεση χρηματοδότηση η Folli Follie γνωστοποίησε ότι εκπροσωπούντες 19,25% του χρέους έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν. Όπως περιγράφεται στο Υπόμνημα Πρόσκλησης σε Συναίνεση, οι πιστωτές θα λάβουν την αναλογία τους επί του Μεριδίου Πιστωτών (ήτοι μέχρι 15% του συνολικού ποσού κεφαλαίου της ενδιάμεσης χρηματοδότησης), η οποία (αναλογία) αντιστοιχεί στο μερίδιό τους στο ποσό κεφαλαίου και δεδουλευμένων τόκων του χρέους κατά την προθεσμία προσφοράς ενδιάμεσης χρηματοδότησης – εν συγκρίσει με το συνολικό ποσό κεφαλαίου και δεδουλευμένων τόκων του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, στο 9μηνο του 2020 παρουσίασε πωλήσεις της τάξης των 25,362 εκατ. ευρώ και λειτουργικές ζημιές της τάξης των 12 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι συνολικά κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση θα εμφανίζει έσοδα 35,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 43,2 και 57,5 εκατ. ευρώ τα έτη 2021 και 2022, αντίστοιχα.

Σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν την τρέχουσα χρονιά στα 79,6 εκατ. ευρώ και 120,4 εκατ. ευρώ το 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ