Η Κίνα προειδοποίησε τις χώρες να μην συνάπτουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να πλήξουν τα συμφέροντά της, εντείνοντας τη διαμάχη στο εμπόριο με την Ουάσινγκτον και δείχνοντας πώς τρίτες χώρες κινδυνεύουν να βρεθούν στη μέση.
Αν και σέβεται το δικαίωμα των χωρών να επιλύουν τις εμπορικές τους διαφορές με τις ΗΠΑ, το Πεκίνο «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται εις βάρος των συμφερόντων της Κίνας», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας σε ανακοίνωση τη Δευτέρα.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το Πεκίνο «δεν θα το αποδεχτεί ποτέ και θα προβεί σε αμοιβαία αντίμετρα με αποφασιστικότητα», προσθέτει το υπουργείο. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την αλληλεγγύη και τον συντονισμό με όλα τα μέρη, ώστε να ανταποκριθούμε και να αντισταθούμε από κοινού στις μονομερείς πράξεις εκφοβισμού».
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς χώρες προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να πετύχουν μειώσεις ή εξαιρέσεις από τους δασμούς που επέβαλε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και αργότερα ανέστειλε σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους. Σε αντάλλαγμα, η Ουάσινγκτον πιέζει τις χώρες να περιορίσουν το εμπόριο με την Κίνα και να χαλιναγωγήσουν τη βιομηχανική της ισχύ, ώστε να μην μπορεί να παρακάμπτει τους δασμούς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ συζητούν να ζητήσουν από άλλες χώρες να επιβάλουν "δευτερογενείς δασμούς", δηλαδή χρηματικές κυρώσεις, σε εισαγωγές από χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Κίνα. Επίσης, η Ουάσινγκτον επιθυμεί οι εταίροι της να αποφεύγουν την απορρόφηση των πλεοναζόντων κινεζικών προϊόντων, όπως ανέφεραν άλλες πηγές.
Η Βιετνάμ προετοιμάζεται να καταστείλει τις κινεζικές αποστολές που διασχίζουν τα σύνορά του με κατεύθυνση τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ξεκίνησαν εμπορικές συνομιλίες και σχεδιάζουν περαιτέρω επαφές, ενώ η Ταϊβάν περιέγραψε τις συνομιλίες για έλεγχο εξαγωγών ως "εντατικές". Ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Το Πεκίνο δεν θα πρέπει να ανησυχεί υπερβολικά για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να συγκροτήσουν αντικινεζικό συνασπισμό, καθώς «οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην κατάλληλη θέση να το κάνουν, λόγω της απρόβλεπτης χάραξης πολιτικής τους», δήλωσε ο Μπερτ Χόφμαν, πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κίνα.
Ωστόσο, ο Χόφμαν επεσήμανε ότι η Κίνα διατηρεί μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με ορισμένες χώρες και «ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί αυτή η ένταση είναι η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, ώστε να μειωθούν τα πλεονάσματα και να συντονιστεί με άλλες χώρες για την αποφυγή αντιποίνων μέσω δασμών, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου του Τραμπ».
Η Κίνα έχει στο παρελθόν στοχοποιήσει χώρες των οποίων η συνεργασία με τις ΗΠΑ θεωρήθηκε επιζήμια. Το 2016, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα αντιπυραυλικό σύστημα (Thaad), το οποίο η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι προοριζόταν για την αντιμετώπιση απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως το σύστημα διαταράσσει την στρατηγική ισορροπία της περιοχής και ότι το ισχυρό ραντάρ του θα μπορούσε να κατασκοπεύει τα κινεζικά πυραυλικά συστήματα.
Ως αντίποινα, το Πεκίνο ανέστειλε την πώληση πακέτων διακοπών στη Νότια Κορέα και εμπόδισε τη λειτουργία κορεατικών επιχειρήσεων. Αργότερα, Πεκίνο και Σεούλ συμφώνησαν να προχωρήσουν πέρα από τη διαμάχη, αν και οι πύραυλοι Thaad παρέμειναν στην Κορέα.
Με πληροφορίες από Bloomberg