Υπάρχουν ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ, με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) να αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για φέτος και το 2026, με την ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook).
Από τις προβλέψεις αυτές, μάλιστα, προκύπτει ότι η αμερικανική οικονομία θα υποστεί τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση, τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και πληθωρισμού, όπως είχαν προειδοποιήσει πολλοί οικονομολόγοι.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% και το 2026 στο 3,0% από 3,2% πέρυσι, «κόβοντας» την προηγούμενη πρόβλεψή κατά συνολικά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,2 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και 0,3 για το 2026).
«Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα έχουν εξασθενήσει σε ορισμένες χώρες και οι δείκτες αβεβαιότητας για την οικονομική πολιτική έχουν αυξηθεί αισθητά σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
«Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στις εμπορικές πολιτικές που αν διατηρηθούν θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό», προβλέπει.

Η ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ
Για την Ευρωζώνη, αναμένεται ανάπτυξη 1,0% φέτος και 1,2% το 2026, με την προηγούμενη πρόβλεψη να ψαλιδίζεται κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (0,3 για φέτος και 0,3 για το 2026).
Ακόμη δυσμενέστερη είναι η αναθεώρηση των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία, που συνολικά ανέρχεται στις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 2,2% φέτος (-0,2 π.μ.) και 1,6% το 2026 (-0,5 π.μ.) από 2,8% το 2024.
Για την Κίνα αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,8% φέτος και στο 4,4% το 2026 από 5% το 2024, προβλέψεις που δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις προηγούμενες.
Ανοδος πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Η επιθετική πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίμετρα από τις άλλες χώρες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στον πληθωρισμό, καθώς οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων. Οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε πολλές οικονομίες, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί από 3,8% το 2025 σε 3,2% το 2026 στις οικονομίες της G20, αλλά λιγότερο απ’ ότι αναμενόταν πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος.. Ο πυρήνας του πληθωρισμού προβλέπεται τώρα ότι θα παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε πολλές χώρες το 2026, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, για τις ΗΠΑ προβλέπεται αύξηση του πληθωρισμού από 2,5% το 2024 στο 2,8% φέτος και μία μικρή μείωση το 2026 στο 2,6%, με τη συνολική ανοδική αναθεώρηση να είναι της τάξης των 1,3 ποσοστιαίων μονάδων (0,7 για το 2025 και 0,6 για το 2023).
Για την Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση του πληθωρισμού από 2,3% το 2024 στο 2,2% φέτος (αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 2,1%) και στο 2,0% το 2026 (όσο και στην προηγούμενη πρόβλεψη)
Οι προβολές αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι οι διμερείς δασμοί στο εμπόριο Καναδά - ΗΠΑ και μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 25 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές εμπορευμάτων από τον Απρίλιο.
«Η οικονομική δραστηριότητα θα ήταν ισχυρότερη και ο πληθωρισμός χαμηλότερος σε αυτές τις τρεις οικονομίες εάν οι αυξήσεις των δασμών ήταν χαμηλότερες ή περιορίζονταν σε μικρότερο φάσμα αγαθών, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη θα εξακολουθούσε να είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Ο διεθνής Οργανισμός τονίζει ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. «Ο περαιτέρω κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί βασική ανησυχία. Υψηλότερες και ευρύτερες αυξήσεις των εμπορικών φραγμών θα έπλητταν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και θα ενίσχυαν τον πληθωρισμό.

Στο 2% το επιτόκιο της ΕΚΤ φέτος
Ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός θα προκαλούσε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και θα μπορούσε να προκαλέσει ανατιμολογήσεις και αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας και του ενδεχόμενου υψηλότερου εμπορικού κόστους να αυξήσει τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές».
Για την Ευρωζώνη εκτιμά, ωστόσο, ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί στο 2% μέσα στο 2024 (από 2,5% που έχει υποχωρήσει από τα τέλη Ιανουαρίου). Αντίθετα, για τις ΗΠΑ εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο θα μείνει σταθερό στα εύρος 4,25% - 4,5% έως και σε αρκετό διάστημα του 2026 στο βασικό σενάριο ή να μειωθεί ελαφρά νωρίτερα το 2026 στο σενάριο χαλαρότερων δασμών.
