Ο προαλειφόμενος για τη θέση του καγκελάριου, Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος CDU, και ο σημερινός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έκαναν τις τελευταίες δηλώσεις τους πριν από τις εκλογές της Κυριακής στη γερμανική τηλεόραση, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Μερτς βρίσκεται σταθερά σε τροχιά νίκης.
Εμφανιζόμενος στην εκπομπή «Morgenmagazin» της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο Μερτς δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του δεν θα αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες επενδύσεις, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η άμυνα και οι υποδομές, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν «δηλητήριο» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς ρωτήθηκε αργότερα ποια είναι τα σχέδιά του, αν χάσει στις εκλογές, όπως αναμένεται. «Είμαι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα του καγκελάριου και φυσικά θέλω να κερδίσω, Γιατί να ασχοληθώ με το ερώτημα τι θα κάνω» σε περίπτωση ήττας, απάντησε.
Η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) διατηρήθηκε σταθερά γύρω στο 30% καθ' όλη τη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής εκστρατείας, από τον Νοέμβριο που ο Σολτς διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό του.
Το ακροδεξιό κόμμα AfD βρίσκεται στη δεύτερη θέση με περίπου 20%, με το SPD του Σολτς να ακολουθεί στην τρίτη θέση με περίπου 15% και τους Πράσινους στην τέταρτη με 13%.
Δικομματική ή τρικομματική η νέα κυβέρνηση
Ο Μερτς θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν κυβερνητικό εταίρο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το SPD και τους Πράσινους να είναι οι πιθανές επιλογές του.
Ανάλογα με τον αριθμό των μικρότερων κομμάτων που θα ξεπεράσουν το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή (Μπούντεσταγκ), μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε έναν δυσκίνητο τρικομματικό συνασπισμό.
Ο Μερτς δήλωσε ότι, αν κατακτήσει την καγκελαρία, θα επικεντρωθεί στην περικοπή των δαπανών για κοινωνικές παροχές και την οικονομική στήριξη των προσφύγων και όχι στην αύξηση των φόρων.
Η χαλάρωση των περιορισμών στον κρατικό δανεισμό -που κατοχυρώνεται στο λεγόμενο συνταγματικό «φρένο χρέους»- δεν αποτελεί προτεραιότητα, πρόσθεσε.
«Το πιο σημαντικό στοίχημα για το μέλλον είναι ότι θα συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την οικονομία να αναπτυχθεί ξανά», δήλωσε ο Μερτς.
«Για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα πρέπει μάλλον να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση, αλλά αυτό είναι ένα έργο για ολόκληρη την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη με το πάτημα ενός κουμπιού», πρόσθεσε.
Τόσο ο Μερτς όσο και ο Σολτς συζήτησαν την ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, με τις ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ υποχωρούν από τη δέσμευσή τους στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Ο Σολτς επανέλαβε την έκκλησή του για χαλάρωση των κανόνων του φρένου χρέους, ώστε να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός της Γερμανίας «χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων».
«Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθούν μέσω μεγαλύτερης ευελιξίας στους κανόνες μας για το χρέος - διαφορετικά η χώρα δεν θα κρατηθεί ενωμένη και δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί», δήλωσε.
Με πληροφορίες από Bloomberg