Μια εκεχειρία ή μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα είχε «καθαρά θετική» επίδραση στα νομίσματα των γειτονικών αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα JPMorgan.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η τράπεζα σε σημείωμά της, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ώθησης ενδέχεται να έχει ήδη αποτιμηθεί στις αγορές.
Αβεβαιότητα για μια βιώσιμη ειρήνη
Η JPMorgan τόνισε ότι διατηρεί ουδέτερη στάση ή στάση «αγοραστικού βάρους» στα κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Ακόμη κι αν η εκεχειρία μοιάζει πιο κοντά, η πιθανότητα μιας βιώσιμης ειρήνης που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές παραμένει αβέβαιη», ανέφερε η τράπεζα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι αγορές κρατικού χρέους έχουν ήδη ενσωματώσει περίπου 70% πιθανότητα επίτευξης μιας διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, τα ουκρανικά ομόλογα θα επωφεληθούν περισσότερο, ενώ τα GDP warrants – χρηματοοικονομικά μέσα τύπου ομολόγων που αποδίδουν κέρδη όταν η οικονομία της Ουκρανίας παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη – ενδέχεται να έχουν περιορισμένο ανοδικό περιθώριο.
Ο ρόλος του Τραμπ
Η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου προκάλεσε έκπληξη τόσο στην Ουκρανία όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πυροδοτώντας έντονες εικασίες για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια εκεχειρία.
Ο Τραμπ, μάλιστα, κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση, αποκαλώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και δηλώνοντας ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει την ειρήνη, αλλιώς κινδυνεύει να μην έχει πλέον χώρα.
Ο ρόλος της ενέργειας
Εκτός από την Ουκρανία, οι νομισματικές αγορές της Ουγγαρίας και της Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι μιας εκεχειρίας, εφόσον αυτή συμβάλει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιτρέποντας την πιο ελεύθερη αγορά ρωσικού αερίου.
Η Ουγγαρία είναι η πιο ενεργειακά εξαρτημένη οικονομία της περιοχής, με το κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου να ανέρχεται στο 4,9% του ΑΕΠ το 2022, όταν οι τιμές άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα, και στο 1,3% το 2024.
Οι προκλήσεις της ανοικοδόμησης
Η ουκρανική οικονομία αναμένεται να επωφεληθεί από τις μεταπολεμικές προσπάθειες ανοικοδόμησης, με τις ετήσιες ανάγκες ανασυγκρότησης να εκτιμώνται σε τουλάχιστον 35 δισ. δολάρια και πιθανώς να φτάνουν έως και 50 δισ. δολάρια ετησίως.
Ωστόσο, η JPMorgan προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πολέμου από τη Ρωσία θα περιορίσει την όρεξη για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις και έργα ανασυγκρότησης.