Τις συστάσεις του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προτεραιότητες και οι δραστηριότητες της Τράπεζας.
Σύμφωνα με το κείμενο των συστάσεων, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού, καθώς οι επιπτώσεις του πλήττουν κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, υπογραμμίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η πιθανή δημιουργία ενός "ψηφιακού ευρώ" θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών.
Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΚΤ να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του πολέμου και των συγκρούσεων στη σταθερότητα των τιμών.
Η ψηφοφορία για τις συστάσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, με 378 ψήφους υπέρ, 233 κατά και 26 αποχές, ενώ η σχετική συζήτηση είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας.
Ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για το "ιστορικά και σταθερά υψηλό επίπεδο" του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν πλήξει δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Επιπλέον, ασκεί κριτική στην ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι λανθασμένα πίστευε πως ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός. Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα οικονομικά μοντέλα πρόβλεψης πρέπει να βελτιωθούν, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότερη χάραξη πολιτικής.
Το ΕΚ καταγγέλλει επίσης τη "σημαντική επιδότηση προς τις τράπεζες", που προέκυψε ως έμμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της Τράπεζας οδήγησαν σε μεγάλες πληρωμές τόκων προς τον τραπεζικό τομέα, γεγονός που το Κοινοβούλιο ζητά να αντιμετωπιστεί μέσω στοχευμένων μέτρων για τον μετριασμό του προβλήματος.
Ανάπτυξη του «ψηφιακού ευρώ»
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «η εμπιστοσύνη του κοινού είναι απαραίτητη για την επιτυχή ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ» και ζητούν από την ΕΚΤ «να τεκμηριώσει τα οφέλη του, προτού οι νομοθέτες της ΕΕ (και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) λάβουν την απόφαση για τη θέσπισή του».
Επιμένουν ότι «το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να αντικαταστήσει τα μετρητά», τα οποία «θα πρέπει να παραμένουν ευρέως διαθέσιμα και προσιτά ανά πάσα στιγμή». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι πιθανές αλλαγές στη δομή του χρηματοπιστωτικού τομέα, που μπορεί να προκύψουν από την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΚΤ.
Έκκληση για ένα νέο «σχέδιο γεωπολιτικής»
Για πρώτη φορά, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΚΤ να καταρτίσει «ένα σχέδιο γεωπολιτικής για το διάστημα 2025-2030, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις επιπτώσεις του πολέμου και των συγκρούσεων στη σταθερότητα των τιμών».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά επίσης από την ΕΚΤ να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ικανότητά της να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους χρηματοοικονομικούς και εξωτερικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών και γεωπολιτικών απειλών.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι «η σταθερότητα των τιμών παραμένει ο πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ», προειδοποιώντας ότι «η υπερβολική προσήλωση σε δευτερεύοντες στόχους, κατ’ υπέρβαση αυτής της εντολής, θίγει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας».
Διχασμός στην Ολομέλεια για τις πολιτικές της ΕΚΤ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, το βράδυ της Δευτέρας, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την ουδετερότητα των πολιτικών της ΕΚΤ στην αγορά, καθώς και για τον βαθμό στον οποίο η σταθερότητα των τιμών θα πρέπει να καθορίζει τις ενέργειές της.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών, ενώ άλλοι τόνισαν ότι, σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η ΕΚΤ οφείλει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών κλυδωνισμών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ