Νέα
  • ΓΔ: 1548.93 -0.19%
  • Τζίρος: 95,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

UBS: Ακόμα και κάτω από το 2% εντός του 2025 τα επιτόκια της ΕΚΤ λόγω δασμών Τραμπ

ecb

Μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμα και χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, «βλέπει» η UBS, με φόντο τη σταθερά αναιμική ανάπτυξη που καταγράφει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αλλά και τα νέα πλήγματα που αναμένεται να δεχτεί η οικονομία της γηραιάς ηπείρου από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τρεις προσεχείς συνεδριάσεις (Μάρτιος, Απρίλιος, Ιούνιος), φέρνοντας έτσι το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, επίπεδο που θεωρείται ως ουδέτερο. «Ωστόσο», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, «καθώς αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, εκτιμούμε ότι οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τείνουν προς βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων, δηλαδή προς επίπεδα κάτω από το ουδέτερο όριο».

Αν και οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στις εισαγόμενες στις ΗΠΑ ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, στο ενδεχόμενο επιβολής εκτενέστερων δασμών ή μέτρων που θα πλήξουν καίριας σημασίας τομείς της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος μεγεθύνεται. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η UBS υπογραμμίζει ότι ενδέχεται να ενσωματώσει περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στις εκτιμήσεις της για τις κινήσεις της ΕΚΤ.

«Σε αυτό το σενάριο, ενδέχεται να προτείνουμε μία ή περισσότερες επιπλέον μειώσεις των 25 μονάδων βάσης μετά τον Ιούνιο. Εάν, όμως, οι νέοι δασμοί προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη, θα μπορούσαμε ακόμη και να εξετάσουμε την πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μειώσεις των 50 μονάδων βάσης, προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική (κάτω από το 2%)», τονίζεται.

Μικρός ο αντίκτυπος των νέων δασμών

Αναφορικά με τις επιπτώσεις των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγόμενες στις ΗΠΑ ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου, η UBS τονίζει ότι οι επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένονται σημαντικές.

«Οι τρεις μεγαλύτεροι εξαγωγείς χάλυβα προς τις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ για το αλουμίνιο οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι ο Καναδάς, η Κίνα και το Μεξικό. Αν και ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία) συγκαταλέγονται στους 15 κορυφαίους εξαγωγείς, το μερίδιό τους στις συνολικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 5% για καθεμία από αυτές», τονίζει η τράπεζα.

«Συνολικά, οι εξαγωγές χάλυβα (συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου) και αλουμινίου από την Ευρωζώνη προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της Ευρωζώνης. Εντός της Ευρωζώνης, η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ (5,7% των συνολικών της εξαγωγών), ενώ η Γερμανία το χαμηλότερο (3%)».

Σύμφωνα με την ανάλυση της βάσης δεδομένων TiVA του ΟΟΣΑ, η συνολική επίδραση των αμερικανικών δασμών στο ΑΕΠ της Ευρώπης αναμένεται να είναι περιορισμένη, με τις εξαγωγές βασικών μετάλλων στις ΗΠΑ να αντιστοιχούν σε λιγότερο από 0,2% του ΑΕΠ.

Οι δασμοί του 2018

Η UBS υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, οι οποίοι περιέλαβαν και τα προϊόντα που εισάγονταν από την ΕΕ. Σε απάντηση, το μπλοκ επέβαλε αντίμετρα ύψους 2,8 δισ. ευρώ, πλήττοντας προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, το μπέρμπον ουίσκι, τα τζιν και οι χυμοί φρούτων.

Περαιτέρω αντίμετρα αξίας 3,6 δισ. ευρώ είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2021, η ΕΕ ήρε τους δασμούς στα προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ και ανέστειλε τα προγραμματισμένα αντίμετρα.

Το πλήγμα στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Παρότι η άμεση επίπτωση των νέων δασμών φαίνεται περιορισμένη, συνεχίζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, υπάρχει ανησυχία ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ανακοινώσει σύντομα πρόσθετα, ευρύτερα μέτρα.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ένας γενικός δασμός 10% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2-0,75 ποσοστιαίες μονάδες».

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Γερμανία φαίνεται να είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα λόγω της δομής των εξαγωγών της, ενώ στους πιο ευάλωτους κλάδους περιλαμβάνονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μηχανήματα και τα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών). Αντίθετα, ο τομέας των τροφίμων αντιμετωπίζει ήδη υψηλούς δασμούς στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ευρώπη

Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τους αμερικανικούς δασμούς, η αντίδραση της ΕΕ παραμένει επίσης ασαφής.

«Προς το παρόν», σημειώνει η UBS, «εκτιμούμε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν να ανοίξουν διάλογο με τις ΗΠΑ, ενδεχομένως προτείνοντας μερικές παραχωρήσεις, όπως τη μείωση δασμών σε αυτοκίνητα ή την αύξηση εισαγωγών αμερικανικού LNG και αμυντικού εξοπλισμού. Ωστόσο, αναμένουμε ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει [το πλήγμα], επιβάλλοντας στοχευμένα αντίμετρα, όπως το 2018».

Επιπλέον, η ΕΕ πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τον Μηχανισμό κατά του Εμπορικού Εκβιασμού (ACI), ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά επιλογών, όπως δασμοί, περιορισμοί στις υπηρεσίες και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις και στις δημόσιες προμήθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το 2018, αυτή τη φορά η ΕΕ ενδέχεται να στοχεύσει και τον τομέα των υπηρεσιών, πλήττοντας αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ